Ακακία (Acacia Robusta)

Οικογένεια: Mimosaceae Γένος: Acacia
Η Ακακία (Acacia) ή Μιμόζα ή Γαζία είναι αειθαλές δένδρο που φτάνει σε ύψος τα 6-7m και ανήκει στην οικογένεια των Μιμοζοειδών (Mimosaceae), με τα περισσότερα είδη του δένδρου (περίπου 1300) να εντοπίζονται στην Αυστραλία. Είναι δένδρο γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα μέσα σε λίγους μήνες και που όταν μεγαλώνει αρκετά κρεμάει τα κλαδιά του, ενώ αντέχει σε μεγάλες συνθήκες ξηρασίας. Χρήσιμα μέρη είναι τα φύλλα του, ο φλοιός και κυρίως τα άνθη του, που συλλέγονται από το Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο. 
Ο Διοσκουρίδης είναι αυτός που ονόμασε το φυτό Ακακία λόγω των αγκαθιών της. Στην Ελλάδα την ποικιλία της μιμόζας εισήγαγε ο βοτανολόγος Γεννάδιος το 1883. Στην παραδοσιακή ιατρική, η ρίζα σε σκόνη εφαρμόζεται σε οιδήματα, το αφέψημα της ρίζας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας, της θηλυκής στειρότητας, ενώ το αφέψημα του φλοιού για τη θεραπεία της γονόρροιας, τα κοιλιακά άλγη και για παθήσεις του δέρματος. 
Ο φλοιός και οι λοβοί του δέντρου περιέχουν μεγάλη ποσότητα δεψικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βυρσοδεψία και τη φαρμακευτική. Επίσης το δέντρο περιέχει μεγάλες ποσότητες τανινών και αραβικό κόμμι, το οποίο διαλυμένο σε κρύο νερό δίνει τη γνωστή γόμα για τα χαρτιά.
Τα άνθη της Ακακίας έχουν αντισπασμωδική δράση και για το λόγο αυτό θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Επιπλέον, το αφέψημα, καθώς και το έγχυμα από τα άνθη της θεωρείται αντιφλεγμονώδες για το ρινοφαρυγγικό σύστημα, κατάλληλο για την περίοδο της οδοντοφυΐας και με ευεργετική δράση στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Επίσης, το αφέψημα σε συνδυασμό με αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και μέλι προτείνεται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.