Αζαρο (Asarum Europaeum)

Οικογένεια: Aristolochiaceae Γένος: Asarum
Το Αζαρο είναι μικρό ποώδες αειθαλες φυτό της οικογένειας των Αριστολοχιωδών (Aristolochiaceae), με ρίζωμα πού έρπει και δυσάρεστη οσμή. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, τη Φινλανδία και τη βόρεια Ρωσία, ενώ στη χώρα μας το συναντούμε σε δάση της βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κεφαλληνίας. 
Η ρίζα του περιέχει πτητικό έλαιο, αζαρίνη, άμυλο, γλουτένη, τανικό οξύ, κιτρικό οξύ, χλωροφύλλη, διάφορα άλατα κ.α. Η ουσία αζαρίνη είναι εμετική και ερεθίζει τους βλεννογόνους αδένες .
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία θεωρείται καθαρτικό, διεγερτικό, εμετικό και διουρητικό. Χρησιμοποιείται στη βρογχίτιδα, την πνευμονία, τον κοκίτη και κατά της διάρροιας. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη κατά της ισχιαλγίας και σε μερικές δερματοπάθειες. 
Ενδείκνυται επίσης, σε διαταραχές του εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένειες του δέρματος, επίμονο πονοκέφαλο, πονόδοντο, γαστρεντερικές παθήσεις και πυρετό. 
Στην ομοιοπαθητική το βάμμα από τη ρίζα του βοτάνου χρησιμοποιείται εναντίων των ρευματισμών και της γαστρεντερίτιδας. 
Όλα τα μέρη του φυτού είναι ερεθιστικά και εμετοκαθαρτικά, αλλά χάνεται ή ιδιότητα του αυτή, με το ξέραμε και το παρατεταμένο βράσιμο. Η υπερβολική χρήση του προκαλεί γαστρεντερίτιδες και εσωτερικές αιμορραγίες. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.