Αδωνις (Adonis Vernalis)

Οικογένεια: Ranunculaceae Γένος: Adonis
Είναι ποώδες, πολυετές φυτό, ύψους 10 έως 40 εκατοστών, έντονα δηλητηριώδες, που ανήκει στην οικογένεια των Ρανουνκουλιδών (Ranunculaceae) και φύεται στη νότια, ανατολική και κεντρική Ευρώπη και την Ασία. Είναι φυτό σπάνιο και προστατεύεται αυστηρά, ενώ για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του. 
Ο Αδωνις ήταν βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, όπου το αναφέρει ο Ιπποκράτης ως φαρμακευτικό φυτό. Σύμφωνα με την μυθολογία δημιουργήθηκε από το αίμα του Αδωνη, του αγαπημένου της Αφροδίτης, όταν τον τραυμάτισε θανάσιμα ο Θεός Αρης. 
Περιέχει  γλυκοζίτες όπως αδωνίνη, χολίνη, ρητίνη κ.α. Η αδωνίνη είναι πολύ πικρή στη γεύση και θεωρείται πως δρα ευεργετικά στην αποδοτικότητα της καρδιάς, ενώ σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξική. 
Το βότανο ασκεί δράση διουρητική, καταπραϋντική, καρδιοτονωτική και αποτελεί ένα φυσικό αγγειοσυσταλτικό στηρίζοντας την λειτουργία της καρδιάς. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, σε αρρυθμίες και ταχυπαλμίες, σε στενώσεις της μιτροειδούς βαλβίδας και οιδήματα της καρδιάς. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως καταπραϋντικό για τους ασθενείς που πάσχουν από χαμηλή πίεση του αίματος. Επιπλέον, δρα ως ηρεμιστικό σε υστερίες, σπασμούς και διαταραχές του νευρικού συστήματος, σε εμφύσημα και φλεγμονές των άνω αναπνευστικών οδών, σε οξείες φλεγμονές της ουρήθρας και σε πρηξίματα λόγω δυσλειτουργίας των νεφρών, καταστέλλοντας τη κατακράτηση υγρών
Η Γερμανική Επιτροπή Ε έχει καταγράψει επίσημα το φυτό στα θεραπευτικά βότανα για τις αρρυθμίες και τις διαταραχές της καρδιάς, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην Γερμανική φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή φαρμάκων για την υπέρταση, τη νεφρίτιδα, την ταχυκαρδία και την αρτηριοσκλήρυνση. 
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης. 
Το φυτό περιέχει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες και πρέπει να καταναλώνεται υπό ιατρική επίβλεψη. Σε μεγάλες δόσεις οι αλκαλοειδείς ουσίες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.