Αγριοκαστανιά (Aesculus hippocastanum)

Οικογένεια: Hippocastanaceae Γένος: Aesculus
Η Αγριοκαστανιά (Horse-chestnut), Ιπποκαστανιά ή Ιπποκαστανέα είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 15-25 μέτρα και ανήκει στην οικογένεια των Ιπποκαστανοειδών. Προέρχεται και απαντάται κυρίως στα Βαλκάνια, όμως σήμερα βρίσκεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συγχέεται με την Καστανιά (Castanea Sativa).
Η κοινή ονομασία Ιπποκαστανέα (ίππος + κάστανο) φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός πως παλιά πίστευαν ότι η βρώση του καρπού θεραπευτεί τις ασθένειες των αλόγων, αν και σήμερα υπάρχουν καταγραφές πως το φυτό είναι ελαφρώς δηλητηριώδες για τα άλογα. 
Περιέχει αισκουλίνη, τριτερπενοειδείς σαπωνίνες, γλυκοσίδια, κουμαρίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη P, φραξίνη και άμυλο. 
O φλοιός του δέντρου διαθέτει φλεβοτονωτικές ιδιότητες, καθώς δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, καταπραΰνει τους πόνους των αιμορροΐδων, αντιμετωπίζει τις εκχυμώσεις και τους κιρσούς και γενικότερα συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια, οιδήματα κ.α.
Το αφέψημα του αγριοκαστάνου χρησιμοποιείται, τόσο εσωτερικά ως ρόφημα, όσο και εξωτερικά ως λοσιόν και ως στυπτικό, για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και σε προβλήματα φλεβίτιδας, αιμορροΐδων, κιρσών κ.α.
Το εκχύλισμα των σπόρων της χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και ως προστατευτικό των αγγείων, ενώ σύγχρονες μελέτες απέδειξαν πως είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές βραχυπρόθεσμα ίαμα, για τη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. 
Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του, καθώς τα γλυκοσίδια και οι σαπωνίνες που περιέχει θεωρούνται τοξικά. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται από άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.