Αγριμόνιο (Agrimonia Eupatoria)

Οικογένεια: Rosaceae, Γένος: Agrimonia 
Το Αγριμόνιο (Agrimony) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό με δυνατό ρίζωμα, που φτάνει σε ύψος τα 70 εκατοστά και είναι πολύ διαδεδομένο σε ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο. 
Το όνομα του συνδέεται πιθανότατα με το Μιθριδάτη Ευπάτορα, τον βασιλιά του Πόρου που ήταν διάσημος βοτανολόγος της αρχαιότητας και βαφτίστηκε "Ευπατόριο" από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το συνιστούσε για την θεραπεία του ήπατος. Στη χώρα μας είναι γνωστό και ως Ευπατόριο, Ασπροζάκι, Φωνόχορτο και Αγροιμιά.
Το Αγριμόνιο στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιήθηκε για την επούλωση ανοιχτών πληγών, για τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών και διάλυση αποστημάτων. 
Περιέχει πτητικά έλαια, φλαβονοειδή, νικοτινικό οξύ, πυριτικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνες Β και Κ , αιθέριο έλαιο, κερκετίνη, γλυκοζίτες, φαινολικά οξέα, και 3% -21% τανίνες.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος και θεωρείται ένα φυτό που επουλώνει πληγές, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τα έλκη, τους κωλικούς και τη διάρροια. Έχει διουρητικές, στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 
Μπορεί επίσης, να βοηθήσει σημαντικά σε περιπτώσεις βλεννώδους κολίτιδας, ενώ αποτελεί πρώτη επιλογή μεταξύ των βοτάνων για την σκωληκοειδίτιδα. Χρησιμοποιείται στην δυσπεψία και ενδείκνυται για την ακράτεια των ούρων και την κυστίτιδα. Σε γαργάρες είναι ωφέλιμο για την ανακούφιση του πονεμένου λαιμού και την λαρυγγίτιδα.
Τέλος, το τσάι των φύλλων προτείνεται για τον καθαρισμό της φωνής, ενώ δρα κατά της ημικρανίας, της δυσπεψίας και της διάρροιας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.