Αγιάγκαθο (Carduus benedictus)

Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Carduus
Το Αγιάγκαθο ή Κνήκος (Blessed Thistle), που μπορεί να το συναντήσουμε και με τις ονομασίες Καλάγκαθο, Καρδοπάντο, Κικίνος κ.α., είναι ένα μονοετές σύνθετο φυτό της οικογένειας Asteraceae, που φτάνει σε ύψος μέχρι 60cm και ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα.
Το αγιάγκαθο πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τις Ινδίες για να προσφερθεί στο Φρειδερίκο το Γ, ως φάρμακο κατά της ημικρανίας. Κατά το Μεσαίωνα πιστεύονταν πως θεραπεύει την πανούκλα και τις ημικρανίες και επιπλέον θεωρούσαν το χυμό του φυτού ευεργετικό για την γάγγραινα, τα έλκη και τις πυώδεις πληγές. Σήμερα καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ευρώπη ως θεραπευτικό φυτό.
Περιέχει κνισίνη, αλκαλοειδή, φυτική κόλλα, τανίνη, λακτόνες, πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, φυτοστερόλες και μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το αγιάγκαθο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές ως γαλακταγωγό για την αύξηση της ροής του μητρικού γάλατος, καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Η δράση του ως γαλακταγωγό οφείλεται στη ουσία κνισίνη που περιέχει και χρησιμοποιείται ευρέως για το σκοπό αυτό στο Καναδά. Το Αγιάγκαθο χρησιμοποιείται επίσης ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Εξαιτίας της πικρής του γεύσης θεωρείται ότι διεγείρει το συκώτι, αυξάνοντας τις γαστρικές εκκρίσεις και την έκκριση χολής. Επίσης είναι γνωστό για την αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική του δράση.
Το αγιάγκαθο υπό την μορφή βάμματος λαμβάνεται για ελαφρές διαταραχές του πεπτικού, καθώς θεωρείται καλό τονωτικό της όρεξης. Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική για την καταπολέμηση του ίκτερου, της ηπατίτιδας και της αρθρίτιδας.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.