Η τέχνη του αρμενίσματος

Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό άθλημα γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση. Η ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και μετεωρολογικών πλεονεκτημάτων της, γι' αυτό και η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο η Ελληνική Ομοσπονδία διοργανώνει μεγάλους διεθνείς αγώνες, με πολλές διακρίσεις για τους αθλητές μας. Στην ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θάλασσας διεξάγονται αγώνες αντοχής, τακτικής, δεξιοτήτων αλλά και τεχνικής σε ιστιοδρομίες συνήθως μεγάλης απόστασης. 
Οι τύποι των σκαφών ανοιχτής θάλασσας είναι τρείς και δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική (πατέντα). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, θέσεις για δύο ή τρεις το πολύ αθλητές, ενώ προορίζονται μόνο για αθλητισμό. 
Επιπλέον τα μικρά αυτά σκάφη αποτελούν μια καλή επιλογή για γονείς που ενδιαφέρονται να ωθήσουν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό. Ειδικά τα σκάφη τριγώνου τύπου Optimist εξυπηρετούν παιδιά από 7 έως και 15 ετών, ενώ διακρίνονται για την ασφάλεια τους και γι αυτό τα χρησιμοποιούν οι περισσότερες σχολές. 
Τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν πλήρωμα ή συμμετέχουν σε αγώνες, διατίθενται και προς υπενοικίαση για κρουαζιέρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι μια αρκετά διαδεδομένη επιλογή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως οι 8 στους 10 περίπου, που επιλέγουν να επισκεφθούν με αυτό το μοναδικό τρόπο πολλούς και διαφορετικούς νησιώτικους προορισμούς, παραμένουν ξένοι. Αν και το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού δεν ξεπερνά αυτό που ξοδεύουμε τελικά στις διακοπές μας, ωστόσο παραμένει μια επιλογή μόνον όσων αγαπούν πραγματικά τη θάλασσα και αναζητούν να χαρούν φυσικές ομορφιές σε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης στις διακοπές τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

► Το κόστος ενοικίασης εξαρτάται από το μέγεθος του σκάφους (8 μέτρα φιλοξενεί 4 άτομα, 13 μέτρα φιλοξενεί 6 άτομα) και την εποχή.
► Μετά την αλλαγή του νόμου αρκεί ένα μόνο άτομο να διαθέτει δίπλωμα skipper και ένα με βασικές ναυτικές γνώσεις που να μπορεί να βοηθήσει.
► Ο μέσος όρος του ατομικού κόστους ενοικίασης κυμαίνεται από 40-80 ευρώ με τάση πτωτική λόγω κρίσης και αναλόγως εποχής.
► Η επιλογή τόσο της θαλάσσιας περιοχής στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι διακοπές, όσο και της εποχής γίνεται ανάλογα με την εμπειρία που διαθέτει το πλήρωμα και κυρίως ο καπετάνιος. Για παράδειγμα, στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες επικρατούν ισχυροί άνεμοι και η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή απ ότι στο Ιόνιο.
► Οργανώστε το ταξίδι σας, διαβάστε καλά το χάρτη και χαράξτε με μεγάλη προσοχή την πορεία σας επιλέγοντας την πιο ασφαλή και σύντομη διαδρομή.
► Η επιλογή της παρέας χρειάζεται προσοχή δεδομένου του περιορισμένου χώρου που διαθέτουν τα σκάφη και των πιθανών παρεξηγήσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω έλλειψης  οικειότητας.
► Το μοίρασμα των εργασιών στο σκάφος όπως ψώνια, μαγείρεμα, καθάρισμα προϋποθέτει πνεύμα ομαδικότητας και καλής συνεργασίας.
► Η μαγεία της πλεύσης με πανιά προϋποθέτει πειθαρχία σε βασικούς κανόνες ασφάλειας, καθώς και πνεύμα συνεργασίας (και με τον καπετάνιο άνεμο) κατά το τριμάρισμα (κουμάντο) των πανιών. Αν και όλα τα ιστιοπλοϊκά διαθέτουν μηχανή σε περιπτώσεις πλήρους άπνοιας.
► Αν βιάζεσαι δεν πας με σκάφος και αν επιθυμείς τρελό ξεφάντωμα ή είσαι καλοπερασάκιας δεν επιλέγεις τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό.
Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης και προσέγγισης απρόσιτων ακτών, που προσφέρει το ταξίδι με ιστιοπλοϊκό και η ολοήμερη επαφή με τη θάλασσα, το κολύμπι, οι καταδύσεις, το ψάρεμα, το φουντάρισμα αρόδου (δέσιμο και παραμονή του σκάφους μεσοπέλαγα)… θα κάνουν τις διακοπές σας ξεχωριστές και την εμπειρία αξέχαστη. 
Εάν αγαπάτε τη θάλασσα, γνωρίζετε κολύμπι, να πειθαρχείτε σε κανόνες ασφάλειας και να λειτουργείτε ομαδικά, η ανεξαρτησία που προσφέρει η επιλογή των διακοπών με σκάφος θα σας ενθουσιάσει.
Εάν ενδιαφέρεστε για μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης απευθυνθήτε για πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-4174395 από 9:00 εως 13:00 & 17:30 εως 20:00 ή επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτή της σχολής Αντώνη Μπουντούρη στο τηλεφωνο 6936853114