Ενεργειακή Αρωματοθεραπεία

Πρόκειται για άλλη μια σημαντική πτυχή της ολιστικής αρωματοθεραπείας που δουλεύει αρμονικά παράλληλα με τα μασάζ, τα αρωματικά μπάνια και όλες τις άλλες θεραπείες αρωματοθεραπείας. 
Ο σκοπός της ενεργειακής αρωματοθεραπείας είναι να σας καθαρίσει από την μπλοκαρισμένη ή αρνητική ενέργεια και έχει πολλές μορφές, όπως χρήση αιθέριων ελαίων με κρυστάλλους ή χρήση αιθέριων ελαίων για να δουλέψετε στα κέντρα ψυχικής ενέργειας (τσάκρας) πάνω στο σώμα σας. 
Μια καλή εισαγωγή στην ενεργειακή αρωματοθεραπεία είναι ο διαλογισμός με αιθέρια έλαια, καθώς θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε παράλληλα την πνευματική σας ύπαρξη. 
Για να δουλέψετε αποτελεσματικά με τη λεπτή πλευρά του εαυτού σας και τα αιθέρια έλαια, απαιτείται να έχετε ανοιχτό μυαλό, χωρίς όμως να ξεχνάτε τη κοινή λογική. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αποφύγετε τις υπερβολές, παραμένοντας όμως ανοιχτοί απέναντι στα λεπτά ψυχικά φαινόμενα που συνήθως δεν μπορούν να αποδειχθούν εμπειρικά ή επιστημονικά και να δώσουν μια λογική εξήγηση με την οποία επιτυγχάνεται ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. 
Οι αρχαίοι βοτανολόγοι θεωρούσαν ότι τα φυτά είχαν σχέση με τους πλανήτες, ενώ και στην σύγχρονη αρωματοθεραπεία εξετάζονται τα αιθέρια έλαια από μια αστρολογική προοπτική. 

Αρωματοθεραπεία και Αστρολογία
Ο μεγάλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα Nicholas Culpeper είχε γράψει αρκετά βιβλία που συνδύαζαν την ιατρική με τη χρήση βοτάνων και την αστρολογία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέθοδός του να συνδέει κάθε κυρίαρχο πλανήτη με ένα φυτό. Η σύγχρονη αστρολογική αρωματοθεραπεία βασίζει ένα μεγάλο μέρος της γνώσης της στην αρχαία σοφία και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε αιθέρια έλαια άναλογα με τις πλανητικές τους επιρροές. 

Κριός: Ζώδιο της φωτιάς με κυρίαρχο πλανήτη τον Άρη. Ο Βασιλικός και το Μαύρο Πιπέρι έχουν επίσης τον Άρη κυρίαρχο πλανήτη και η ιδιότητά τους να καθαρίζουν τη σκέψη τα καθιστά κατάλληλα για τους Κριούς.
Ταύρος: Ο ταύρος είναι ζώδιο της γης με κυρίαρχο πλανήτη την Αφροδίτη. Το Τριαντάφυλλο, η Παλμαρόζα και το Ylang-Ylang έχουν κυρίαρχο πλανήτη τους την Αφροδίτη και οι γήινες εξισορροπητικές ιδιότητές τους τα καθιστούν κατάλληλα αιθέρια έλαια για τους ταύρους.
Δίδυμοι: Ζώδιο του αέρα με κυρίαρχο πλανήτη τον Ερμή. Τα φωτεινά αιθέρια έλαια της Μέντας και του Θυμαριού έχουν επίσης κυρίαρχο πλανήτη τους τον Ερμή και αντικατοπτρίζουν καλά το χαρακτήρα των Διδύμων.
Καρκίνος: Ζώδιο του νερού με κυρίαρχο πλανήτη τη Σελήνη. Οι στοργικέ ιδιότητες του Χαμομηλιού, το οποίο έχει επίσης κυρίαρχο πλανήτη τη Σελήνη, το καθιστούν χαρακτηριστικό αιθέριο έλαιο των καρκίνων.
Λέων: Ο λέων είναι ζώδιο της φωτιάς και έχει κυρίαρχο πλανήτη τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι επίσης κυρίαρχος πλανήτης του Μύρου, του Λιβανιού, της Βενζόης και του Ελίχρυσου, αιθέρια έλαια που αποτελούν μια καλή επιλογή για τους λέοντες.
Παρθένος: Ζώδιο της γης με κυρίαρχο πλανήτη τον Ερμή. Η γλυκιά και ήρεμη αθωότητα της Λεβάντας και του Μύρου, τα οποία έχουν επίσης κυρίαρχο πλανήτη τον Ερμή, αποτελούν καλές επιλογές για τους παρθένους.

Ζυγός
: Είναι ζώδιο του αέρα με κυρίαρχο πλανήτη την Αφροδίτη. Η ισορροπημένη στάση του Γερανιού, το οποίο έχει κυρίαρχο πλανήτη την Αφροδίτη, είναι ιδανική για τους ζυγούς.
Σκορπιός: Ζώδιο του νερού με κυρίαρχους πλανήτες τον Άρη και τον Πλούτωνα. Το Πατσουλί με κυρίαρχο πλανήτη τον Πλούτωνα αντικατοπτρίζει καλά τον χαρακτήρα των σκορπιών, ενώ η Πιπερόριζα με κυρίαρχο πλανήτη τον Άρη αποτελεί καλή εναλλακτική.
Τοξότης: Είναι ζώδιο της φωτιάς και έχει ως κυρίαρχο πλανήτη τον Δία. Ο Ύσσωπος έχει επίσης κυρίαρχο πλανήτη τον Δία και το έντονο, ηρεμιστικό του άρωμα είναι κατάλληλο για τους τοξότες.
Αιγόκερως: Είναι ζώδιο της γης με κυρίαρχο πλανήτη τον Κρόνο. Ο Ευκάλυπτος και η Βετιβέρια κυριαρχούνται επίσης από τον Κρόνο και αποτελούν κατάλληλα αιθέρια έλαια για τους αιγόκερους.
Υδροχόος: Ο υδροχόος είναι ζώδιο του αέρα με κυρίαρχους πλανήτες τον Ουρανό και σε μικρότερο βαθμό τον Κρόνο. Ο Ουρανός είναι επίσης κυρίαρχος πλανήτης του Σανταλόξυλου το οποίο είναι κατάλληλο για τους υδροχόους.
Ιχθύες: Οι ιχθύες είναι ζώδιο του νερού με κυρίαρχο πλανήτη τον Ποσειδώνα. Το εξαγνιστικό Κυπαρίσσι έχει επίσης κυρίαρχο πλανήτη τον Ποσειδώνα και είναι κατάλληλο για το χαρακτήρα των ιχθύων.