Αρώματα για τη Διάθεση

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του προσωπικό χαρακτήρα με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Η ικανότητα των αρωμάτων να μας συγκινούν ζωντανεύοντας αισθήσεις και φαντασία, ξυπνώντας νοσταλγικές μνήμες και συναισθήματα, έχει υμνηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων από την ποίηση και τις άλλες τέχνες. 
Η παρασκευή αρωμάτων χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια είναι ένας από τους πλέον δημιουργικούς τρόπους για να συνθέσετε τις δικές σας φυσικές μυρωδιές ανακαλύπτοντας τι σας γοητεύει περισσότερο. Χρησιμοποιήστε το ένστικτο και τη διαίσθησή σας για να φτιάξετε τις δικές σας αρωματικές επιλογές ανακαλύπτοντας τη μαγεία των αιθέριων ελαίων και εκτοξεύοντας κυριολεκτικά τη διάθεσή σας. 

Ρομαντικές Μυρωδιές 
Η ρομαντική διάθεση είναι μια προσωπική ιδιαίτερη διάθεση διαφορετική από την ερωτική ή την αισθησιακή, καθώς συνοδεύεται από μια γλυκιά μελαγχολία που ενεργοποιεί τη φαντασία και μας εμπνέει να ονειροπολούμε. Οι γυναίκες συνήθως περισσότερο από τους άνδρες, είναι εκείνες που αναζητούν να δημιουργήσουν ρομαντική ατμόσφαιρα προσμένοντας από το σύντροφό τους πιο ρομαντική συμπεριφορά. 
Δοκιμάστε να προσθέσετε σε αιθέριο έλαιο Τριαντάφυλλου, το οποίο θεωρείται το πιο δημοφιλές ρομαντικό έλαιο, αιθέριο έλαιο Νερολί, Λεμόνι, Λουΐζα και Μαντζουράνα ή Γεράνι, Περγαμόντο, Πατσουλί και Ροδόξυλο ή κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς και χαρείτε τις προσωπικές σας ιδιαίτερες στιγμές με ρομαντική διάθεση. 

Αισθησιακές Μυρωδιές 
Οι αισθησιακές μυρωδιές χρησιμοποιούνται συνήθως από ζευγάρια, γεγονός που απαιτεί να αρέσουν και στους δύο. Μια δυνατή αισθησιακή μυρωδιά μπορεί να χαλαρώσει τα τεντωμένα νεύρα ισορροπώντας τη διάθεση μεταξύ ηρεμίας και ερεθισμού και λειτουργώντας ως ένα εξαιρετικό αφροδισιακό. 
Τα πιο δημοφιλή αισθησιακά αιθέρια έλαια, που λειτουργούν το ίδιο καλά τόσο μόνα τους, όσο και όταν αναμειγνύονται είναι το Σανταλόξυλο, το Πατσουλί, το Γιασεμί, το Κάρδαμο, το Μαύρο Πιπέρι, το Μανταρίνι και το Τριαντάφυλλο.

Ηρεμιστικές Μυρωδιές 
Η χρήση των αιθέριων ελαίων για την ανακούφιση από το άγχος και την ένταση είναι μια από τις βασικές λειτουργίες της αρωματοθεραπείας. Το στρες είναι άκρως ανθυγιεινό καθώς μπορεί να μας οδηγήσει στο να συσσωρεύσουμε θυμό και αρνητικά συναισθήματα. Γι’ αυτό καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε γρήγορα τη στιγμή που εμφανίζεται έχοντας στη τσάντα ένα μπουκαλάκι αιθέριου ελαίου με κατευναστικές ιδιότητες. 
Τα κυριότερα αιθέρια έλαια με ηρεμιστικές ιδιότητες που ανακουφίζουν από την ένταση είναι η Λεβάντα, το Λιβάνι, το Χαμομήλι, το Ylang-Ylang, το Μελισσόχορτο, το Νερολί, η Μαντζουράνα, το Τριαντάφυλλο και η Αγγελική

Τονωτικές Μυρωδιές 
Τα τονωτικά αιθέρια έλαια είναι αναζωογονητικά τόσο για το σώμα, όσο και για το νου, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα εγκεφαλικά καθώς έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τη σκέψη, να βοηθούν τη κακή μνήμη και την έλλειψη συγκέντρωσης. Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά και αισθανόμαστε υπνηλία ή σε περιόδους που χρειάζεται να βρισκόμαστε σε πνευματική εγρήγορση ή που δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε, μια τονωτική μυρωδιά είναι ικανή να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε. 
Το δημοφιλέστερο εγκεφαλικό αιθέριο έλαιο είναι το Δενδρολίβανο, αλλά και το Λιβάνι το οποίο βοηθά πολύ στη συγκέντρωση. Άλλα κεφαλικά αιθέρια έλαια είναι ο Βασιλικός, ο Ευκάλυπτος, το Κάρδαμο, η Μέντα και τα αιθέρια έλαια μπαχαρικών, όπως η Πιπερόριζα, ο Κόλιανδρος κ.α. 

Μυρωδιές για Αισιοδοξία 
Τα αιθέρια έλαια που τονώνουν την αισιοδοξία μας βοηθούν παράλληλα στην ανακούφιση κοινών ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως η κατάθλιψη, η απάθεια και η μελαγχολία. Ελέγξτε προσεκτικά τι αισθάνεστε, διαβάστε τις ιδιότητες του κάθε ελαίου και επιλέξτε ανάλογα. Αν κάποια μυρωδιά δεν σας αρέσει παρόλο που ενδείκνυται για τη περίπτωσή σας, μην τη χρησιμοποιήσετε. 
Δημοφιλή αιθέρια έλαια για τη δημιουργία μυρωδιών που προκαλούν αισιοδοξία είναι το Πορτοκάλι, το Μανταρίνι, το Περγαμόντο, το Μελισσόχορτο, το Τριαντάφυλλο, το Σανταλόξυλο, το Γιασεμί, το Νερολί και ο Βασιλικός.

Μυρωδιές για Αυτοπεποίθηση 
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί συχνά να πάρει τη μορφή συστολής και να προκαλέσει αίσθημα ανεπάρκειας σε προσωπικό επίπεδο και έλλειψη εμπιστοσύνης για τις ικανότητές μας. Οι μυρωδιές που προκαλούν αυτοπεποίθηση μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά, αρκεί να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας και να κατανοήσουμε τις αιτίες τους, ώστε να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη άποψη για το πότε και πως κάνουν την εμφάνισή τους. 
Το δημοφιλέστερο αιθέριο έλαιο για ντροπαλούς χαρακτήρες είναι το Γιασεμί, το οποίο δρα ως ισχυρό αντικαταθλιπτικό και χαλαρωτικό εμπνέοντας αυτοπεποίθηση. Άλλα αιθέρια έλαια αυτής της κατηγορίας είναι το Νερολί, το Ylang-Ylang, το Περγαμόντο, η Λεβάντα, η Πιπερόριζα, το Γκρέιπφρουτ, ο Κόλιανδρος, το Λιβάνι και η Μαντζουράνα.
 Φτιάξτε ένα Άρωμα για τη Τόνωση της Διάθεσή σας 
Θα χρειαστείτε: 
• Ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι 
• 50ml έλαιο βάσης Τζοτζόμπα ή Αμυγδαλέλαιο
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Περγαμόντο 
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Κόλιανδρου 
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Λεμόνι 
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Νερολί 
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Γιασεμί 
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο Μαύρου Πιπεριού 
Προσθέστε τα αιθέρια έλαια στο έλαιο βάσης που έχετε τοποθετήσει στο γυάλινο μπουκάλι και ανακινήστε καλά. Αφήστε το λίγες μέρες να ωριμάσει και ανακινήστε ξανά πριν το χρησιμοποιήσετε. Σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιον ερεθισμό, αραιώστε το άρωμα προσθέτοντας περισσότερο έλαιο βάσης.