Συνδυάζοντας τα Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να λειτουργήσουν καλά και από μόνα τους. Ωστόσο η πραγματική ουσία και διασκέδαση της αρωματοθεραπείας, είναι η δημιουργία μειγμάτων αιθέριων ελαίων. Η μεγάλη γκάμα και οι διαφορετικές αναλογίες με τις οποίες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε , σημαίνει ότι κάθε μείγμα που φτιάχνουμε θα έχει μια δική του, μοναδική ιδιότητα. 
Η ανάμειξη είναι μια τέχνη και όπως κάθε μορφή τέχνης είναι μια διαισθητική, δημιουργική διαδικασία. Όταν αναμειγνύουμε αιθέρια έλαια, δημιουργούμε ένα μείγμα που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Ο τρόπος με τον οποίο τα αιθέρια έλαια αντιδρούν μεταξύ τους και η διακριτική αλλαγή τους με το χρόνο, ονομάζεται συνεργεία. Πρόκειται για ένα είδος αλχημείας λοιπόν, καθώς το μείγμα που δημιουργούμε εξελίσσεται και αλλάζει ελαφρώς με τη πάροδο του χρόνου. Επομένως, μιλάμε για μια ζωντανή, οργανική και όχι στατική και αδρανής ουσία. 
Τα αιθέρια έλαια συνδυάζονται συνήθως για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά και για τη δημιουργία αρωμάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αναμείξουμε αιθέρια έλαια με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα μείγμα για την αϋπνία ή το πονοκέφαλο και να διαπιστώσουμε στη συνέχεια πως δεν μας αρέσει η μυρωδιά του. Εδώ δεν υπάρχουν κανόνες αλλά μόνο κάποιες γενικές αρχές. Για παράδειγμα, στις γυναίκες αρέσουν περισσότερο οι γλυκές μυρωδιές, ενώ στους άνδρες οι ξυλώδεις. Παράλληλα, με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθένα, το κάθε αιθέριο έλαιο έχει το δικό του χαρακτήρα. Κάνοντας πειραματισμούς και χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή μας, θα εξοικειωθούμε με τον καιρό και θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ποια αιθέρια έλαια συνδυάζονται καλά μεταξύ τους και ποια όχι. 

Τεχνικές ανάμειξης 
Η ανάμειξη των αιθέριων ελαίων για τη δημιουργία αρωμάτων είναι μια αρχαία τέχνη που μοιάζει σε αρμονία με τη τέχνη της μουσικής, καθώς ένα καλό μείγμα ελαίων έχει τις υψηλές, τις μεσαίες και τις χαμηλές του νότες. 
 Οι υψηλές νότες είναι εκείνες που μυρίζουμε πρώτες. Είναι οι πιο πτητικές, ελαφριές, δροσερές και έχουν τη τάση να διαλύονται εύκολα. 
 Οι μεσαίες νότες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αρώματος και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. 
 Οι χαμηλές νότες είναι πλούσιες και βαριές, έχουν μεγάλη διάρκεια και στην αρωματοθεραπεία ονομάζονται "σταθεροποιητές", καθώς στην ουσία σταθεροποιούν το άρωμα και το συγκρατούν.

Κάθε αιθέριο έλαιο αποτελείται από διαφορετικές νότες, που εξατμίζονται με διαφορετικούς ρυθμούς, ώστε να μυρίζουμε διαφορετικά μέρη σε διαφορετικές στιγμές ανάλογα με την πτητικότητά τους. Ο συνδυασμός των αιθέριων ελαίων δημιουργεί ένα περίπλοκο άρωμα που αλλάζει διακριτικά, καθώς κάθε αρωματικό σωματίδιο απελευθερώνεται με το δικό του ρυθμό στην ατμόσφαιρα. 
Ακολουθεί ένας σύντομος πίνακας βασικών αιθέριων ελαίων, ο οποίος σε συνδυασμό με την εμπειρία αλλά και την φαντασία σας θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στην τέχνη της ανάμειξης.
Υψηλές Νότες Μεσαίες Νότες Χαμηλές Νότες
Λεμόνι Γεράνι Κυπαρίσσι
Περγαμόντο Νερολί Λιβάνι
Πορτοκάλι Λεβάντα Πατσουλί
Ευκάλυπτος Δενδρολίβανο Σανταλόξυλο
Βασιλικός Ροδόξυλο Μύρο