Ελαιόλαδο (Olive Oil)

Το Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της Ελιάς της Ευρωπαϊκής (Οlea Europea) με μηχανικά μέσα και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην του προκαλούν αλλοίωση. Εξαιτίας των πλούσιων θρεπτικών και βιολογικών του ιδιοτήτων αποτελεί ένα βασικό συστατικό στο διαιτολόγιο των κατοίκων πολλών περιοχών της γης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.  
Γνωστό από τους αρχαίους κλασσικούς ιατρούς χρησιμοποιείται στη θεραπευτική, όπως διαπιστώνεται από τα έργα της Ιπποκρατικής Συλλογής. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι αθλητές είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο για την επάλειψη των μυών, ώστε να τους διατηρούν ελαστικούς, ενώ εξίσου διαδεδομένη από την αρχαιότητα είναι και η χρήση του απλού ή αρωματισμένου ελαιόλαδου στον καλλωπισμό των γυναικών. Τα αρωματισμένα έλαια συνήθως περιείχαν άνθη θυμαριού ή πέταλα τριανταφυλλιάς. Επίσης, εκτός από την περιποίηση του σώματος, πολύ διαδεδομένη ήταν η περιποίηση των μαλλιών με ελαιόλαδο, μια συνήθεια που καταγράφεται από τον Όμηρο. 
Το ελαιόλαδο αποτελεί τροφή που αποδεδειγμένα διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο για το δέρμα, καθώς διατηρεί πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της αντιγήρανσης. Οι τοκοφερόλες που είναι μια μεγάλη φυσική πηγή της Βιταμίνης Ε, καθώς και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, όπως λιπαρά οξέα, καροτενοειδή κ.α. επιβραδύνουν τη γήρανση της επιδερμίδας και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Επίσης, το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποσότητα λινελαϊκού οξέος, το οποίο συντελεί στην ανάπτυξη νέων ιστών, ενώ το σκουαλένιο, κύριο συστατικό του ελαιολάδου, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα.
Θεωρείται ιδανικό για τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα, καθώς μαλακώνει το δέρμα επιβραδύνοντας την εμφάνιση ρυτίδων, ενώ παράλληλα δίνει λάμψη στα μαλλιά, αποτρέπει την εμφάνιση της πιτυρίδας και δυναμώνει τα νύχια. Υποστηρίζεται πως αδύνατα και λεπτά νύχια δυναμώνουν αν βυθιστούν για 5-7 λεπτά σε χλιαρό ελαιόλαδο, ενώ η επάλειψη του προσώπου με μείγμα λεμονιού και ελαιόλαδου προλαμβάνει την εμφάνιση των ρυτίδων.
Τα τελευταία χρόνια άρχισε μια συστηματική αξιοποίηση του ελαιολάδου από τη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς η τάση αναζήτησης όλο και πιο φυσικών, οικολογικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Έτσι κρέμες, σαμπουάν και πολλά άλλα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της καλλυντικής βιομηχανίας.
Επιπλέον, πολύ διαδεδομένη είναι η χρήση του ελαιόλαδου στη σαπωνοποιία, καθώς το σαπούνι που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο είναι αγνό και φιλικό στην επιδερμίδα, παρέχοντας ενυδάτωση και φυσική προστασία του δέρματος, χωρίς να προκαλεί ερεθισμό.