Τι είναι η γιόγκα

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 
Μια διαχρονική, αρχαία (3.000 π.Χ.) μέθοδος ευζωίας, παγκόσμια διαδεδομένη. Προγενέστερη όλων των γνωστών θρησκειών και φιλοσοφικών συστημάτων. Διατηρήθηκε στην Ινδία και από εκεί πρόσφατα διαθόθηκε και στη Δύση. Είναι ταυτόχρονα κοσμοθεωρία και μέθοδος, για έναν αρμονικό τρόπο ύπαρξης στον κόσμο, που ενώνει τον άνθρωπο με τη Δημιουργική Αρχή. Πρακτική τέχνη, βασισμένη στην τακτική εξάσκηση σοφών τεχνικών, που καλλιεργούν το σώμα και το νου. Βοηθά τους ασκητές της να έχουν αρμονία, υγεία, ευεξία, ηρεμία, άφθονη ενέργεια και αυξημένη συνείδηση. 

ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ 
Νους υγιής εν σώματι υγιεί. 
Σαν ένας τρόπος σωματικής άσκησης, η Γιόγκα είναι απαράμιλλη. Πιο αποτελεσματική από κάθε άλλο σύστημα, για τη βελτίωση της ευλυγισίας, του μυϊκού τόνου, της αντοχής, της σωματικής στάσης.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Ρυθμίζει το Νευρικό και το Ορμονικό σύστημα. Τονώνει την κυκλοφορία, την άμυνα και την αναρρωτική ικανότητα. Αυξάνει την ενέργεια, τη ζωτικότητα, την ευεξία και τη δημιουργικότητα. Κρατά τον οργανισμό γερό, νεανικό και ακμαίο. Χαρίζει χαρούμενη, ανάλαφρη, θετική ψυχική διάθεση. Αναπτύσσει την ευφυΐα, την αντίληψη, τη μνήμη και τη λογική. 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΙΟΓΚΑ 
Η Γιόγκα δίνει στον καθένα αυτό που του λείπει. Ο καθένας μπορεί να πάρει από τη Γιόγκα ότι χρειάζεται. Η Γιόγκα ωφελεί τους πάντες, άσχετα από ηλικία, φυσική κατάσταση, σωματικές ικανότητες και επίπεδο ευλυγισίας. Προσφέρει ενδυνάμωση και ευλυγισία και χαλάρωση, χωρίς το ένα να δρα σε βάρος του άλλου. Βοηθά σαν μέθοδος προθέρμανσης, χαλάρωσης και ξεκούρασης όσους καταπονούνται από εντατικά αθλήματα, πρόβες και προπονήσεις (αθλητές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, χορευτές...). Απαραίτητη για όσους πάσχουν από άγχος, υπερένταση, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης.
 
ΚΥΡΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ
Μάθε τέχνη κι άστηνε! 
Η Χάθα Γιόγκα χρησιμοποιεί τις εξής τεχνικές αυτοελέγχου:
• Κάθαρσης (Κρίγια) 
• Σωματικές ασκήσεις & στάσεις (Ασάνες) 
• Αναπνευστικές ασκήσεις (Πραναγυάμα) 
• Χαλάρωσης (Νίντρα) 
• Αποστασιοποιημένης αυτοπαρατήρησης (Πρατυαχάρα) 
• Συγκέντρωσης του νου (Νταράνα) 
• Διαλογισμού (Ντυάνα). 

ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ 
Η Γιόγκα δίνει στον καθένα αυτό που χρειάζεται, ακόμα κι αν δεν το ξέρει 
Όσοι δοκιμάζουν Γιόγκα, δικαιολογημένα ενθουσιάζονται. Μέσα σε λίγα μαθήματα, διαπιστώνουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Τα οφέλη αυξάνονται, με τα χρόνια της εξάσκησης. Δεν τη βαρυέται κανείς ποτέ. Δίνει πάντα μια απολαυστική, φρέσκια και αποκαλυπτική εμπειρία. Ότι επενδύει κανείς στη Γιόγκα, ανάλογα αποτελέσματα αποκομίζει. 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ 
Το μαχαίρι κόβει το ψωμί, αλλά μπορεί και να πληγώσει αυτόν που το κόβει 
Η Γιόγκα έχει και κινδύνους, όταν δεν την εκτελεί κανείς σωστά. Σαν τέχνη, η Γιόγκα χρειάζεται μέθοδο, τεχνική, καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο, ατομικές προσαρμογές και διορθώσεις, σταδιακή βελτίωση και τακτική εξάσκηση. Περιλαμβάνει ασυνήθιστες στάσεις και πολύ ακραίες θέσεις για τις αρθρώσεις. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι ασκήσεις γίνονται με ανταγωνιστική προσπάθεια και υπέρβαση των ορίων ασφαλείας. Κακότεχνη Γιόγκα μπορεί να προξενήσει φθορά στις αρθρώσεις - ισχία, γόνατα, καρπούς - πόνους της μέσης, της πλάτης ή του αυχένα, αυξημένη υπερένταση και εξάντληση. 

ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ & ΧΩΡΟΥΣ;
Σκάψε σε 50 μεριές 1 μέτρο και δε θα βρεις τίποτε. Σκάψε σε 1 μέρος 50 μέτρα και θα βρεις νερό. 
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και όλες δίνουν οφέλη. Εξαρτώνται από την πείρα και τη δεξιότητα του δάσκαλου, καθώς και από την τακτικότητα εξάσκησης των μαθητών. Ο καλύτερος τρόπος για έναν αρχάριο είναι η κλασική Χάθα Γιόγκα. Αν είστε νέοι, ευλύγιστοι, γυμνασμένοι και εύρωστοι, μπορείτε να ξεκινήσετε και με δυναμική Γιόγκα, εφόσον καθοδηγείστε κατάλληλα. Προτιμήστε σχολή Γιόγκα, με ολιγομελή και σταθερά τμήματα, χωριστών επιπέδων. 

Η ΓΙΟΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΥΤΟΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ 
Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. 
Η Γιόγκα διέπεται από αρχές και μεθόδους, που η εφαρμογή τους καταλήγει σε προβλέψιμα, επαναλαμβανόμενα και πανανθρώπινα αποτελέσματα. Χαρίζει ευεργετική αυτομεταμόρφωση, σε όλους όσους κάνουν τακτική εξάσκηση. Η σωματική άσκηση της Γιόγκα δεν είναι μόνο για γυμναστική, αλλά και ένα μέσο πνευματικής εξέλιξης. Σταδιακά, αποβάλλει τα εμπόδια που κρύβουν την έμφυτη τελειότητά μας. 

Πηγή: lotosyoga