Tai Chi (Τάι Τσι)

Πρόκειται για πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης, που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ακριβής μετάφραση είναι «μεγάλη μοναδική γροθιά» και αποτελεί μέρος της πλούσιας κουλτούρας της Κίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Τάι Τσι ασχολείται με τρία στοιχεία, το μυαλό, την υγεία και την πολεμική τέχνη, τα οποία εκτελούνται μέσω μιας ακολουθίας συγκεκριμένων κινήσεων σε αργή κίνηση.
Τα οφέλη που αποκτούνται μέσα από την πρακτική εξάσκηση φέρνουν ισορροπία μεταξύ πνεύματος και σώματος, καθώς το άτομο αποκτά ηρεμία, συντονισμό, ευλυγισία, δύναμη, αντοχή, εμπιστοσύνη, μείωση του στρες, βελτίωση της κυκλοφορίας κ.α. 
Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του Yin Yang, στους νόμους δηλαδή των αντιθέσεων.
We know beauty because there is ugly
We know good because there is evil
Being and not being
Having and not having
Create each other
Difficult and easy
Long and short
High and low
Define each other
Just as before and after follow each other
Η αρχή της δυαδικότητας εκφράζεται ιδανικά στο Τάι Τσι, δείχνοντας ότι τα αντίθετα ορίζουν το ένα το άλλο και ότι το καθένα προέρχεται από την πηγή του άλλου. Με την πρακτική εξάσκηση, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα ότι τα αντίθετα συνυπάρχουν ανά πάσα στιγμή. 
Η εξάσκηση σε αυτό το είδος ήπιας πολεμικής τέχνης λέγεται πως διατηρεί το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι τα βαθειά γεράματα, ενώ παράλληλα προσφέρει ηρεμία χαλαρώνοντας το νευρικό σύστημα, ανοίγει την αναπνοή, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει την αντοχή και την υπομονή, καθαρίζει το νου και βοηθά αποτελεσματικά σε διάφορα προβλήματα υγείας.
Κατά τη διδασκαλία του Τάι Τσι διδάσκονται πολλές κινήσεις των οποίων η πρόοδος δεν εξαρτάται από τον αριθμό, αλλά από την ποιότητα και την ακρίβεια στην εκτέλεσή τους. Κάθε κίνηση του Τάι Τσι αποτελεί την απάντηση στην επίθεση ενός φανταστικού αντιπάλου, ενώ το σώμα θα πρέπει να βρίσκεται σωστά ευθυγραμμισμένο, οι αρθρώσεις να λειτουργούν συντονισμένα και οι μύες να παραμένουν χαλαροί. Και μόνο με την εξάσκηση και την ορθή επανάληψη, το σώμα αρχίζει να συνειδητοποιεί τα πραγματικά οφέλη που προκύπτουν από αυτή την διδασκαλία. Παράλληλα με τα οφέλη στην γενικότερη υγεία, με το Τάι Τσι αποκτούνται και εξαιρετικά αποτελεσματικές δεξιότητες αυτοάμυνας. 
Δεδομένου ότι καθημερινά, σπαταλούμε συνεχώς ενέργεια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική και γνωρίζοντας πως οι περισσότερες ασθένειες συνδέονται ιατρικά με ψυχοσωματικά αίτια και προκαλούνται από τον ίδιο τον άνθρωπο, η επιλογή αυτής της πολεμικής τέχνης θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά. Και έχοντας περισσότερη ενέργεια, το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί πιο άμεσα και να επιλύσει διάφορα προβλήματα υγείας.
«Ο άνθρωπος είναι ο καταλύτης και είναι αυτός που με τις πράξεις του ορίζει κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, το Καλό και το Κακό.»