Αιθέριο έλαιο Νερολί

Citrus Bigardia, Citrus Aurantium
Το αιθέριο έλαιο Νερολί προέρχεται με απόσταξη υδρατμών από τα άνθη της Νερατζιάς και παράγεται κυρίως στη Γαλλία, την Αίγυπτο, τη Τυνησία, το Μαρόκο, την Ιταλία και την Αλγερία.
Χαρακτηρίζεται από λεπτές, δροσερές, άνθινες χαμηλές νότες και ζεστό, βαρύ, πικρόγλυκο υπόχρωμα. Το νερολί ονομάζεται και άνθος πορτοκαλιάς και έχει απαλό κίτρινο χρώμα. Αναμειγνύεται καλά με τη Λεβάντα, το Τριαντάφυλλο, το Γιασεμί, το Λιβάνι, το Περγαμόντο κ.α.
• αντισταθμίζει την κατάθλιψη
• αντισηπτικό
• ανακουφίζει από σπασμούς
• προάγει τη θεραπεία των πηγών
• καταπραΰνει τη νευρικότητα
• τονώνει και δυναμώνει το σώμα
Το νερολί είναι η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία του άγχους και άλλων προβλημάτων συναισθηματικής ή ψυχολογικής προέλευσης. Έχει αποδειχθεί χρήσιμο στην ανακούφιση κρίσεων πανικού, υστερίας και σοκ. Ακόμα και σε μία πολύ έντονη κρίση στρες, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της διάρροιας, μιας και διαθέτει ιδιότητες που ανακουφίζουν τους σπασμούς των λείων μυών του εντέρου, ενώ το ηρεμιστικό του αποτέλεσμα ανακουφίζει το άγχος ή το σοκ που μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιδεινώσουν τη διάρροια. Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί στο νερό της μπανιέρας πριν από τον ύπνο καταπολεμούν την αϋπνία. Σε ψυχολογικό επίπεδο είναι ηρεμιστικό και προκαλεί αισιοδοξία, κυρίως σε όσους είναι συναισθηματικά ασταθείς ή ανασφαλείς απαλύνοντας την ένταση των δυνατών συναισθημάτων.
Στη φροντίδα του δέρματος είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τις ώριμες και ξηρές επιδερμίδες, ενώ είναι φιλικό προς το ευαίσθητο δέρμα. Αναμεμειγμένο με κρέμες περιποίησης προσώπου, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρυτίδων, καθώς ενισχύει την ελαστικότητά του δέρματος.

Προσοχή! Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, αλλά προστίθενται σε έλαια βάσης. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται, είναι μέχρι 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης. Για κάθε άλλου είδους χρήση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.