Μέθοδοι παραλαβής Αιθέριων Ελαίων

Τα αιθέρια έλαια μπορούμε να τα παραλάβουμε με διάφορες μεθόδους, αρκεί η εξαγωγή τους να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, για να διατηρηθεί η γνήσια μορφή τους.
 Οι μέθοδοι παραλαβής των αιθέριων ελαίων είναι:
Απόσταξη
Η διαδικασία της απόσταξης πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές, τους αποστακτήρες, που επιτυγχάνουν το ζέσταμα του μέρους του φυτού μέχρι να δημιουργηθεί ατμός και στη συνέχεια την ψύξη του ατμού μέχρι αυτός να υγροποιηθεί. Το νερό έχει την ικανότητα να διοχετεύει τα αιθέρια έλαια. Λόγω του βάρους του μένει στο βάθος του δοχείου, ενώ το αιθέριο έλαιο που επιπλέει συλλέγεται.
Έκθλιψη
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνο για τα εσπεριδοειδή φρούτα. Σε κατάλληλα δοχεία, που φέρουν αιχμηρές προεξοχές, οι φλούδες ή τα φύλλα συνθλίβονται μέχρι που διαλύονται οι ελαιοφόροι αδένες του φυτού, οπότε αποδίδεται το αγνό αιθέριο έλαιο.
Εκχύλιση
Η εκχύλιση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός διαλύτη (πτητικοί ή μη πτητικοί υδρογονάνθρακες). Το φυτό αναμειγνύεται με τον διαλύτη ή ζεσταίνεται μέχρι το αιθέριο έλαιο να εξαχθεί και να χυθεί στον διαλύτη. Στη συνέχεια φιλτράρεται και διαχωρίζεται το αιθέριο έλαιο. Αυτό που μένει επεξεργάζεται με αλκοόλ για να μείνει το αιθέριο έλαιο. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το αιθέριο έλαιο δεν είναι τελείως καθαρό, αλλά μπορεί να περιέχει μη πτητικά κεριά και φυτικές βαφές. 
Απορρόφηση
Η μέθοδος αυτή βρίσκει εφαρμογή στα ευαίσθητα φυτά (γιασεμί). Τα λουλούδια, τα οποία εξακολουθούν να ζουν λίγο χρόνο μετά τη συγκομιδή, διατίθενται σε μια λεπτή στρώση λίπους σε μεγάλα ταψιά και αφήνονται για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο ποικίλει. Έπειτα αυτά συλλέγονται και αντικαθίστανται από νέα λουλούδια, μέχρι ωσότου το λιπαρό στοιχείο να κορεστεί από το άρωμα. Τελικά το λίπος διαλύεται με αλκοόλ (βουτάνιο, διοξείδιο του άνθρακα), ώστε να γίνουν διαλυτές οι αρωματικές του ιδιότητες. Μετά την εξάτμιση του αλκοόλ, μένει ένα είδος αλοιφής.

Από τους τρόπους με τους οποίους παραλαμβάνουμε τα αιθέρια έλαια γίνεται αντιληπτό πόσα λουλούδια ή φυτά απαιτείται να επεξεργαστούν για να αντληθεί μια ελάχιστη ποσότητα αιθέριου ελαίου. Για παράδειγμα, 100 kg Λεβάντας δίνουν 1 λίτρο αιθέριο έλαιο, ενώ 100 kg Ροδοπέταλα δίνουν 200 – 300 gr αιθέριου ελαίου, ή αλλιώς 50 τριαντάφυλλα δίνουν μόνο μία σταγόνα πολύτιμο και αγνό αιθέριο έλαιο. Επίσης, 100 kg του φυτού Ylang - Ylang προσφέρουν 2 kg αιθέριο έλαιο, και 100 kg άνθη Νεραντζιάς αποδίδουν 100 gr αιθέριο έλαιο Νερολί (Neroli).
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συνθετικά αρώματα συχνά διοχετεύονται στην αγορά ως αιθέρια έλαια. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής, και αφετέρου λόγω της αυξημένης ζήτησης σε σύγκριση με τη διαθέσιμη ποσότητα.
Έτσι η τιμή ενός αιθέριου ελαίου αποδεικνύει την αυθεντικότητά του. Εάν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, τότε σημαίνει ότι είναι νοθευμένο, άρα οι θεραπευτικές του ιδιότητες χάνονται και η αποτελεσματικότητά του μηδενίζεται. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αυθεντικά και τελείως καθαρά και ανόθευτα αιθέρια έλαια παραμένουν πανάκριβα και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσεύρετα.

Μέθοδοι αναγνώρισης αυθεντικών Αιθέριων Ελαίων

• Τοποθετήστε μια σταγόνα σε λευκό χαρτί εκτυπωτή και αφήστε την να στεγνώσει. Αν αφήσει ένα ελαιώδες δαχτυλίδι, τότε το αιθέριο έλαιο δεν είναι καθαρό. Εξαιρούνται κάποια βαριά αιθέρια έλαια, όπως το σανταλόξυλο, η Βετιβέρια, το Γερμανικό Χαμομήλι, το Πατσουλί, καθώς επίσης και όσα είναι βαρύτερα και βαθύτερα στο χρώμα.
• Βεβαιωθείτε πως στη συσκευασία αναγράφεται η επιστημονική (λατινική) ονομασία του φυτού. Εάν για παράδειγμα προμηθευτείτε Λεβάντα, η συσκευασία θα πρέπει να αναγράφει την ονομασία "Lavandula Vera" ή "Lavandula Officinalis" ή "Lavandula Angustifolia". Σε περίπτωση που γράφει μόνο Λεβάντα, το αιθέριο έλαιο δεν είναι αυθεντικό και δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα.
• Τα αιθέρια έλαια είναι γενικά ακριβά, καθώς οι ποσότητες των φυτών που απαιτούνται για να αποδώσουν ένα μικρό μπουκάλι αιθέριου ελαίου, είναι πολύ μεγάλες. Βέβαια, ορισμένα κοινά αιθέρια έλαια, όπως η Λεβάντα, το Πορτοκάλι, το Δενδρολίβανο κ.α. παραμένουν σχετικά φθηνά, καθώς οι αντίστοιχες πρώτες ύλες υπάρχουν σε αφθονία. Ωστόσο, κάποια άλλα, όπως το Τριαντάφυλλο, το Γιασεμί, το Μύρο, το Λιβάνι κ.α. παραμένουν ακριβά. 

Τελευταία, λόγω του υψηλού κόστους αλλά και της ανεπάρκειας των πρώτων υλών, παρατηρείται το φαινόμενο πρόσμιξης ακριβών αυθεντικών αιθέριων ελαίων σε διάφορα λάδια βάσης. Με τον τρόπο αυτό καταλήγουμε σε ένα προϊόν οικονομικότερο, που εμπεριέχει παράλληλα όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, από το οποίο προήλθε το αιθέριο έλαιο. Και σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για αυθεντικά αιθέρια έλαια.