Μαϊντανός (Petroselinum Crispum)

Οικογένεια: Apiaceae, Γένος: Petroselinum 
Ο μαϊντανός είναι διετές, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Πετροσέλινο (Petroselinum) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae). Διακρίνεται σε τρία είδη, τον κοινό μαϊντανό, τον κατσαρό και τον σαρκόριζο, με ογκώδες ρίζωμα, που προτιμάται στη φαρμακευτική.
Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις. Λέγεται, πως οι Ρωμαίοι φορούσαν στο κεφάλι στεφάνια από μαϊντανό, για να απορροφά τις αναθυμιάσεις του κρασιού και να αποφεύγουν το μεθύσι.
Τα φύλλα του μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C και προβιταμίνη Α, ενώ περιέχουν αιθέρια έλαια και μεταλλικά άλατα, με κυριότερο το κάλιο. Η ρίζα του μαϊντανού περιέχει αιθέριο έλαιο, άμυλο, κολλώδη ουσία και ζάχαρο. Οι σπόροι του Μαϊντανού περιέχουν αιθέριο έλαιο σε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι η ρίζα, απιόλη, απιίνη, τερπένια, ρετσίνι και κολλώδη ουσία. Η έντονη οσμή και γεύση του οφείλονται στο αιθέριο έλαιο που περιέχει, το αποκαλούμενο απιόλη.
Ο Μαϊντανός, χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Θεωρείται επίσης πως έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. 
Τα φύλλα και οι ρίζες του, χρησιμοποιούνται ως ορεκτικά και διεγερτικά. Η ρίζα του δρα αποτελεσματικά κατά του ίκτερου και της υδρωπικίας, ενώ ο χυμός του θεωρείται αντιπυρετικός. Επιπλέον, με εξωτερική χρήση, καταπραΰνει τους πόνους των αυτιών, των δοντιών, ενώ δρα αποτελεσματικά στην ακμή, τους μώλωπες, τις μολύνσεις των ματιών και τα δερματικά έλκη.
Τέλος, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα εντόμων, μέλισσας, σφήκας κ.α., ενώ απομακρύνει ψείρες και ψύλλους.