Σέλινο (Apium Graveolens)

Οικογένεια: Apiaceae, Γένος: Apium 
Το σέλινο είναι διετές, ποώδες φυτό, έντονα αρωματικό, με σκληρό βλαστό, σαρκώδεις ρίζες, ύψος που φτάνει τα 90 εκατοστά και ανήκει στην οικογένεια των Σελινοειδών (Apiaceae).
Γνωστό αρωματικό φυτό σε αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους και Κινέζους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ευρέως στη μαγειρική, αλλά και την φαρμακευτική. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας.
Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1, και B2. Το έντονο άρωμα του οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Το σέλινο εκτός από λαχανικό είναι και ένα πολύτιμο φάρμακο. Λέγεται πως βρασμένο μέσα σε γάλα διαλύει το γαλακτικό και το ουρικό οξύ, καταστρέφοντας έτσι τα άλατα από τους διάφορους ιστούς. Οι σπόροι και η ρίζα του σε αφέψημα, χρησιμοποιούνται για τους ρευματισμούς, τους κολικούς και τη λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος.
Θεωρείται τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντυπυρετικό, με δράση κατά των ρευματισμών, κατά της υδρωπικίας, του ουρικού οξέως και της μαστίτιδας, ενώ έχει αποδειχθεί πολύτιμο και για τον διαβήτη, καθώς περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με την ινσουλίνη. Επίσης, υποστηρίζεται πως το σέλινο βοηθά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, λόγω των φυτο-οιστρογόνων που περιέχει.
Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης, ενώ ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική κόπωση. Επίσης, τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία. Στην ομοιοπαθητική το σέλινο χρησιμοποιείται επίσημα από το 1975.
Tips: ένα ποτήρι χυμού από σέλινο και καρότο, βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.