Κυτταρίτιδα

Στα παλαιότερα χρόνια η κυτταρίτιδα ήταν το σημάδι του πλούτου, της υψηλής κοινωνικής θέσης, της ελκυστικότητας και της σεξουαλικότητας. Συμβόλιζε πραγματικά κάποιον που έζησε την "καλή ζωή". Αυτό συνέβαινε επειδή αυτοί οι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, έτρωγαν ακριβό φαγητό και όλες οι δουλείες γίνονταν από τους υπηρέτες τους. Μπορούμε να δούμε την σύνδεση μεταξύ της κυτταρίτιδας και της κοινωνικής θέσης κυρίως στην Βικτωριανή εποχή όπου οι ζωγράφοι δημιουργούσαν γυμνούς πίνακες. Τυπικά μόνο η ανώτερη τάξη εμφανιζόταν στους πίνακες κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Κοιτάζοντας ορισμένα παλαιά έργα ζωγραφικής μεγάλων καλλιτεχνών φαίνεται πραγματικά ότι η κυτταρίτιδα υπήρχε το 17ο αιώνα.
Οι Γάλλοι και Ιταλοί γιατροί ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον όρο κυτταρίτιδα πριν 100 χρόνια περίπου για να περιγράψουν μια κατάσταση εναπόθεσης λίπους κάτω από το δέρμα των ανθρώπων, το οποίο δημιουργεί ένα λακκάκι ή εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού. Αρχικά οι γιατροί πίστευαν ότι ήταν μια φυσιολογική κατάσταση του δέρματος επειδή εμφανιζόταν συχνά εκείνη την περίοδο. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι οι άνδρες δεν υποφέρουν από αυτήν κατέληξαν ότι εξαρτάται από τις ορμόνες. 
Το 1996, ο Δρ. Neil Solomon από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins αποφάσισε να εξετάσει πιο προσεκτικά το φαινόμενο της κυτταρίτιδας. Κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα ότι κάτω από το μικροσκόπιο η κυτταρίτιδα δεν διαφέρει από το συνηθισμένο λίπος.
Το 1998, μερικοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Rockefeller εξέτασαν την κατάσταση πιο στενά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κάποια χαρακτηριστικά στο δέρμα των γυναικών που τις έκανε πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη αυτής της πάθησης.
Μόνο δύο ερευνητές έχουν πρόσφατα ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο της παραγωγής της κυτταρίτιδας, οι Peter Pugliese και GE Pierard. Σύμφωνα με αυτούς η κυτταρίτιδα είναι μια αλληλεπίδραση του λιπώδους ιστού και των συνδετικών ιστών οι οποίες οφείλονται στην λειτουργία των ορμονών του φύλου. Ο Pugliese συνέχισε λέγοντας ότι το λίπος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα όργανο του φύλου, όπως και το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι οι γοφοί και οι μηροί είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές σχηματισμού της κυτταρίτιδας εξαιτίας του πως αυτό το λίπος χρησιμοποιείται. Το λίπος σε οποιαδήποτε μέρος του σώματος ρυθμίζεται από μεταβολικές ή ορμονικές ανάγκες, οι οποίες καθορίζουν εάν θα εμφανιστεί κυτταρίτιδα. Οι γοφοί και οι μηροί είναι περιοχές περισσότερο υπό τον έλεγχο των ορμονών στις γυναίκες δεδομένου ότι προετοιμάζονται για την εγκυμοσύνη και την γαλουχία, γιΆ αυτό και αυτές είναι και οι πιο συνηθισμένες θέσεις της κυτταρίτιδας στις γυναίκες και πιο σπάνιες στους άνδρες. Στην πραγματικότητα, η κυτταρίτιδα είναι μια φυσική διαδικασία στις γυναίκες που προκαλείται από την ορμόνη οιστρογόνο. Είναι πλέον γνωστό, ότι οι γυναίκες υποφέρουν από την κυτταρίτιδα εξαιτίας των οιστρογόνων και οι άνδρες έχουν λίγη κυτταρίτιδα επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.
Η διαμόρφωση της κυτταρίτιδας στον συνδετικό ιστό οφείλεται στην φθορά αυτού εξαιτίας της κακής κυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος, ενώ ορισμένες φορές (ειδικά στις γυναίκες) παίζει ρολό και η ποιότητα του συνδετικού ιστού. Η δημιουργημένη από την κακή μικροκυκλοφορία κυτταρίτιδα, περιορίζει ακόμη περισσότερο την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού και διαταράσσει τον κυτταρικό μεταβολισμό με αποτέλεσμα την επιπλέον επιδείνωση της.
 Διατροφή
Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και νερό, συμβάλει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αλλά και στη διατήρηση της συνολικής υγείας του ανθρώπινου οργανισμού.
 Νερό
Όλες οι χημικές λειτουργίες και ο μεταβολισμός στον οργανισμό γίνονται σε υδάτινο περιβάλλον, ενώ τα 2/3 του σώματος αποτελούνται από νερό.  Το νερό συντελεί στην διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος και είναι απαραίτητο για να αντικαταστήσει τις απώλειες υγρών του σώματος μέσο του δέρματος, των πνευμόνων, των ούρων, των κοπράνων και των δακρύων. Αν το νερό ελαττωθεί κατά 20% κινδυνεύουμε να πεθάνουμε.

Κλινική εικόνα Κυτταρίτιδας
Η προχωρημένη κυτταρίτιδα, αναγνωρίζεται εύκολα από την χαρακτηριστική εμφάνιση του δέρματος, που έχει την όψη «της φλούδας πορτοκαλιού». Η κλινική διάγνωση της κυτταρίτιδας του υποδόριου ιστού μπορεί να γίνει με την δοκιμή του τσιμπήματος του δέρματος. Πιέζουμε το δέρμα ανάμεσα στις παλάμες ή στους δείκτες και τους αντίχειρες και εάν υπάρχει κυτταρίτιδα το δέρμα θα πάρει την όψη της φλούδας πορτοκαλιού με την παράλληλη εμφάνιση πόνου.

Είδη Κυτταρίτιδας
Γενικά διακρίνονται 5 τύποι κυτταρίτιδας όσον αφορά την εικόνα που δίνουν στην επισκόπηση και την ψηλάφηση:
1. Συμπαγής ή σκληρή κυτταρίτιδα
Η μορφή αυτή εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή των μηρών, των γλουτών ή στον αυχένα και τον δελτοειδή. Το δέρμα μπορεί να φαίνεται υπερβολικά τεντωμένο πάνω στις εσωτερικά διογκωμένες περιοχές, οπότε κατά την ψηλάφηση δίνει κοκκώδη αίσθηση και εμφανίζει σημάδια ρήξης. Επίσης, εμφανίζεται πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα εξαιτίας των συμπιέσεων των νευρικών απολήξεων και των ινών του δέρματος που είναι σκληρές και ανελαστικές. 
2. Χαλαρή κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα αυτής της μορφής είναι περισσότερο εκτεταμένη από την σκληρή και χαρακτηρίζεται από χαλαρές, αιωρούμενες πτυχές του δέρματος, που η δημιουργία τους οφείλεται βασικά στην απότομη και σοβαρή απώλεια βάρους, στην απουσία σωματικής άσκησης, καθώς και στη χρήση διουρητικών. Μετατοπίζεται εύκολα με την οποία κινητική αλλαγή του ατόμου και επειδή υπάρχει ταυτόχρονα μειωμένος μυϊκός τόνος υπερτονίζεται το πρόβλημα κατά τη βάδιση. 
 3. Οιδηματώδης κυτταρίτιδα
Έχει τη μορφή της μαλακής κυτταρίτιδας με τη διαφορά ότι εμφανίζονται οιδήματα που είναι συνεπεία της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Παρουσιάζει από την αρχή συνήθως ζυμώδη υφή και οζίδια καθώς και οιδήματα κατά την κατάκλιση. Εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα, ενώ οι κιρσοί και το αίσθημα βαρύτητας στα ποδιά είναι χαρακτηριστικό, καθώς και η ύπαρξη έντονου πόνου κατά την πίεση στα σημεία οπού εμφανίζεται. 
4. Ελαφρά κυτταρίτιδα
Το δέρμα εμφανίζεται λείο σε όρθια θέση, ενώ η κυτταρίτιδα είναι εμφανής μονό κατά τη σύσπαση του δέματος ή κατά το τεστ τσιμπήματος.
5. Επώδυνη κυτταρίτιδα
Χαρακτηρίζεται από εμφάνιση πόνου διαφορετικής έντασης, είτε κατά την ψηλάφηση, είτε κατά το τεστ τσιμπήματος.

Εντοπισμός της κυτταρίτιδας
Ο εντοπισμός της κυτταρίτιδας έχει κλινική σημασία γιατί καθορίζει το είδος της θεραπείας που πρόκειται να εφαρμοστεί. Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι γενικευμένη, όπου τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από παχυσαρκία, ή εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία. Τα μοναδικά σημεία του σώματος στα οποία αποκλείεται να εμφανιστεί είναι οι παλάμες, τα πέλματα, και το κεφάλι!
Τα πιο ευαίσθητα σημεία που προσβάλλονται από κυτταρίτιδα είναι: 
• Οι μηροί: συνήθως λόγω υπερλόρδωσης της σπονδυλικής στήλης και λόγω της φτωχής ή κατεστραμμένης μικρο-κυκλοφορίας παρουσιάζουν αυξημένη αποθήκευση λίπους. Προσβάλλεται τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική πλευρά.
• Οι γλουτοί: οπού είναι το αποτέλεσμα της πλατυποδίας. Προσβάλλεται η εσωτερική ή η εξωτερική πλευρά ή όλη η περιοχή των γλουτών.
• Τα γόνατα: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και εγκαθίσταται συνήθως στην εσωτερική πλευρά του γονάτου.
• Τα ισχία: Η ισχιακή κυτταρίτιδα εμφανίζεται στο σημείο του σπονδύλου που συνδέει το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης με την πύελο.
• Οι αστράγαλοι: Εντοπίζεται κυρίως πίσω στην περιοχή της αχίλλειας πτέρνας.
• Η κοιλιακή χωρά: μπορεί πολύ συχνά να συνδέεται με παθήσεις των οργάνων που βρίσκονται κάτω από τα κύλικα τοιχώματα. Προσβάλλει περισσότερο την χώρα γύρω από τον ομφαλό.
• Ο αυχένας: Η κυτταρίτιδα αυτή, γνωστή και ως η κυτταρίτιδα της ωμοπλάτης (καμπούρα του αγριοβούβαλου), καταλαμβάνει την περιοχή πάνω από τους αυχενικούς σπονδύλους. Είναι δυνατόν να προκαλέσει επιμονές κεφαλαλγίες και αυχεναλγίες που δεν υποχωρούν με τα κοινά αναλγητικά. 
• Τα άνω άκρα: εμφανίζεται στους ώμους και στα μπράτσα συνήθως κατά την εμμηνόπαυση. Προκαλεί δυνατούς πόνους που πολλές φορές συνδέονται με την αρθρίτιδα. Εντοπίζεται συνήθως στο ύψος της μασχάλης εσωτερικά και πάνω.
• Η ράχη: είναι επέκταση της κυτταρίτιδας του αυχένα. Η περιοχή αυτή είναι σημείο εντόπισης της κυτταρίτιδας κυρίως στο γυναικείο σώμα. Η κυτταρίτιδα αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στην παραμόρφωση των σπονδύλων, οι οποίοι πιέζουν τα πλαϊνά νεύρα και αγγεία. Οι πόνοι και η δυσκαμψία που εμφανίζονται παίρνουν μορφή οσφυαλγίας και παρουσιάζονται συνήθως σε άτομα που εργάζονται σκυμμένα. 
Η κυτταρίτιδα έχει την τάση να εξαπλώνεται σε πλάτος και βάθος. Αυτό γίνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου καθώς περιορίζεται η ελαστικότητα του συνδετικού ιστού, η επιδερμίδα γίνεται πιο μαλακή, η κυκλοφορία του αίματος δεν γίνεται ομαλά, ενώ μεταβάλλεται λόγω της πίεσης των κυτταρικών μετασχηματισμών.
Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παχύσαρκα άτομα, όσο και σε λεπτά άτομα και για αυτό το λόγο πρέπει να διαχωρίζεται από την παχυσαρκία. Τέλος διακρίνεται σε επιφανειακή, η οποία παρουσιάζεται με την μορφή της φλούδας του πορτοκαλιού και σε εν τω βαθύ η οποία προσβάλλει τα σπλάχνα, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις.

Παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα:
• Εγκυμοσύνη και λοχεία
• Κλιμακτήριος - εμμηνόπαυση
• Αλλα γυναικολογικά προβλήματα
• Φυλετικός παράγοντας
• Παχυσαρκία
• Καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης
• Η ηλικία
• Το στρες – άγχος
• Το κάπνισμα
• Η κληρονομικότητα
• Κακές διατροφικές συνήθειες
• Ανωμαλίες σκελετικού συστήματος
• Κακή στάση του σώματος
• Στενά ρούχα
• Ψηλά τακούνια
• Υποκατάστατα ζάχαρης
• Ελεύθερες ρίζες
• Καφεΐνη
• Αλκοόλ
• Φαρμακευτική αγωγή
• Απόφραξη λεμφαδένων λόγω φλεγμονής ή μόλυνσης
• Επιλογή λανθασμένου τύπου – χειρισμού μάλαξης
• Αεροπορικά ταξίδια (η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης μπορεί να επιτρέψει την λίμναση περισσοτέρου μεσοκυττάριου υγρού στις ευαίσθητες θέσεις για ανάπτυξη κυτταρίτιδας!)

Αισθητικές μέθοδοι αποκατάστασης της κυτταρίτιδας
Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Αυτοί είναι:
• Μάλαξη
• Λεμφικό μασάζ
• Μέσα εφίδρωσης
• Κρυοθεραπεία
• Πρεσοθεραπεία
• Θερμοθεραπεία
• Υπέρηχοι
• Ηλεκτροθεραπεία
• Ηλεκτρομαγνητική θεραπεία
• Υδροθεραπεία
• Μεσοθεραπεία
• Θαλασσοθεραπεία
• Βοτανοθεραπεία
• Αρωματοθεραπεία
• Ανθοθεραπεία
• Λασποθεραπεία
• Ρεφλεξολογία
• Βελονισμός
• Σιάτσου
Μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας θα πρέπει να είναι σε θέση να:
• Τονώνει το μεταβολισμό
• Υποστηρίζει την μικροκυκλοφορία
• Τονώνει τις αποβολές των αποβλήτων
• Αναδιοργανώνει των προσβεβλημένο ιστό
Επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα θα πρέπει να:
• επιταχύνει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου
• ελέγχει τις επιδράσεις ελευθέρων ριζών στο σώμα
• διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο ενυδάτωσης του σώματος
• τονώνει τη κυκλοφορία του αίματος 
• εξαλείφει τις τοξίνες του σώματος
• αποφύγει φλεγμονώδεις βλάβες
• υποστηρίζει το σώμα στην παραγωγή υποδοχέων ιστού
Οι κρέμες που χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, αν και είναι δραστικές, δεν φέρνουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Η κυτταρίτιδα είναι μια από τις πιο επίμονες καταστάσεις, οπότε απαιτεί επιμονή και υπομονή για να καταπολεμηθεί. Γι αυτό και η χρήση των κρεμών πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση και για αρκετό χρονικό διάστημα. Το χρονικό διάστημα της θεραπείας δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση. Εξαρτάται από την έκταση της κυτταρίτιδας στο σώμα μας, κατά πόσον βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ή είναι χρόνια καθώς και από τις αιτίες που την προκάλεσαν.

Φυσικά συστατικά για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας
Φύκια
Τα φύκια είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Περιέχουν υδατάνθρακες, έλαια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και ίνες σε ισορροπημένες ποσότητες. Έχουν την ιδιότητα να δρουν κατά των εντοπισμένων λιπο-αποθηκών, να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος ενεργοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος, να επιταχύνουν τον μεταβολισμό των κυττάρων του οργανισμού απομακρύνοντας το λίπος και ενυδατώνοντας και αποτοξινώνοντας τον οργανισμό από διάφορες τοξίνες.
Αιθέριο έλαιο από Γκρέιπφρουτ 
Το γκρέιπφρουτ είναι άριστα συνδεδεμένο με την υγιεινή διατροφή, καθώς αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα, ενώ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου, αποτοξινώνει και μειώνει την κατακράτηση υγρών. 
Αιθέριο έλαιο από Κυπαρίσσι 
Είναι ευεργετικό ως αγγειοσυσταλτικό, σε φλεβίτιδα και αιμορροΐδες, ενώ αυξάνει την κυκλοφορία όταν εφαρμόζεται τοπικά στην περιοχή που έχει το πρόβλημα (κυτταρίτιδα). Επίσης αποθαρρύνει την κατακράτηση υγρών και βοηθά τις τοξίνες να απομακρυνθούν έξω από το σώμα.
Αιθέριο έλαιο από Δεντρολίβανο 
Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου βοηθάει στην αύξηση της πίεσης του αίματος, βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει τη λεμφική συμφόρηση και βοηθά το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα. Επιπλέον ελαττώνει την κατακράτηση υγρών, την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία, ενώ στο δέρμα δρα σαν τονωτικό και καθαριστικό. 
Αιθέριο έλαιο από Μανταρίνι 
Το αιθέριο έλαιο από μανταρίνι βελτιώνει την κυκλοφορία και την πέψη. Επίσης διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών. Μειώνει την κυτταρίτιδα και είναι εξαιρετικό διουρητικό. 
Αιθέριο έλαιο από Αρκευθο
Λέγεται ότι βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την κατακράτηση των υγρών. Επίσης βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος και είναι διεγερτικό και αντισηπτικό, αναζωογονητικό αντιμυκητιακό, λεμφοτονωτικό, χαλαρωτικό και αφροδισιακό. 
Αιθέριο έλαιο από Δυόσμο
Μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό του λίπους, είναι αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό. Θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με το έλαιο από γκρέιπφρουτ.
Καφεΐνη
Έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη διευκολύνει την μείωση των λιπών, ενώ διαθέτει ισχυρή δράση αποστράγγισης και ικανότητά να εξάγει το νερό από τα λιποκύτταρα, γεγονός το οποίο μειώνει το όγκο τους και οδηγεί σε αδυνάτισμα. Επίσης, η καφεΐνη θερμαίνει τους ιστούς και έτσι αυξάνει τη ροή του αίματος, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση των λιπών. 
Σημύδα
Η σημύδα αντιμετωπίζει δραστικά τα εσωτερικά αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα και βελτιώνει ταυτόχρονα σημαντικά την όψη της επιδερμίδας. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα φρέσκα φύλλα σημύδας, βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν τον οργανισμό από ότι τον επιβαρύνει. Το εκχύλισμα από νεαρά φύλλα σημύδας έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ενεργειών του μεταβολισμού.
Λουΐζα
Η Λουΐζα μας προσφέρει απλόχερα τις ευεργετικές της ιδιότητες και βοηθά στην αποτοξίνωση, στην αποβολή των περιττών υγρών και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ενώ είναι αποτελεσματική και στην σύσφιξη του δέρματος.
Βιταμίνη Α
Τα προϊόντα φροντίδας που περιέχουν βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, είναι κατάλληλα και για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όταν το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητα του. Και αυτό γιατί η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ανάπλαση των ελαστικών ινών και των ινών κολλαγόνου, αυξάνοντας παράλληλα την πυκνότητα του συνδετικού ιστού.
Αλόη
Έχει εξαιρετικές αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, θεραπευτικές και δροσιστικές ιδιότητες. Το ζελέ που αποστάζεται από τα φύλλα της, εφαρμοζόμενο τοπικά μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση της επιδερμίδας. 
Gingo Biloba
Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Gingo biloba είναι ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων.

Συνταγές για το σπίτι
 Απολέπιση σώματος με καφέ
Υλικά
• 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι από καφέ 
• 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 
• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
• 1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το καφέ με την ακατέργαστη καστανή ζάχαρη και το θαλασσινό αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας. Με κυκλικές κινήσεις τρίβουμε τις περιοχές που έχουν πρόβλημα για περίπου πέντε λεπτά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε υπεραιμία. Μετά το τρίψιμο αφήνουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά έτσι ώστε να δράσει η καφεΐνη και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
 Λοσιόν με αιθέρια έλαια
Υλικά
• 1 φλιτζάνι άοσμης λοσιόν του εμπορίου
• 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο
• 3-5 σταγόνες αιθέρια έλαια της επιλογής μας (π.χ. κυπαρίσσι, δενδρολίβανο, γκρέιπφρουτ κ.ά.)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι τα επιμέρους συστατικά να αναμειχθούν πλήρως. Εφαρμόζουμε την λοσιόν κάνοντας ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που έχει το πρόβλημα. Μια πολύ καλή λύση είναι να απλώνουμε αυτή τη λοσιόν ακριβώς μετά από ένα ντους. Έτσι θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα καθώς οι πόροι του δέρματος θα είναι ανοιχτοί και τα έλαια θα απορροφηθούν καλύτερα.
 Φρουτώδη όξινη κρέμα 
Υλικά
• 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο
• Μισό φλιτζάνι πολτοποιημένες φράουλες
• 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα επιμέρους συστατικά μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Τρίβουμε την περιοχή που έχει το πρόβλημα με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε την κρέμα να δράσει για 10 λεπτά και απλά ξεπλένουμε.
 Μάσκα με άργιλο
Υλικά
• ½ κούπα πράσινη άργιλο σε σκόνη
• ½ κούπα φύκια σε σκόνη
• ½ της κούπας τζελ αλόης
• 2-3 κουταλιές χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε πολύ καλά τις σκόνες. Προσθέτουμε το gel αλόης και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε μια-μια κουταλιές νερό, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με λάσπη. Απλώνουμε την μάσκα στις προβληματικές περιοχές του σώματος για 20-30 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα τυλίγετε  την περιοχή με μεμβράνη. Στη συνέχεια ξεπλένετε πολύ καλά με χλιαρό νερό.
 Μάσκα με Γκρέιπφρουτ και Θυμάρι
Υλικά
• 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
• 1 κούπα χυμό γκρέιπφρουτ
• 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε όλα τα συστατικά σε χαμηλή φωτιά για να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Απλώνουμε το μείγμα σε περιοχές που έχουν πρόβλημα με ανοδικές κυκλικές κινήσεις και τυλίγουμε με ζελατίνα. Έπειτα από ένα τέταρτο ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και το δέρμα μας θα είναι πολύ λαμπερό. Σαφώς για να δούμε αποτελέσματα, θα πρέπει να δείξουμε κάποια συνέπεια στην χρήση της μάσκας. Καλό είναι να την κάνουμε δύο φορές την εβδομάδα.
 Μάσκα με πιπέρια
Υλικά
• 4 gr. αποξηραμένο πράσινο Τσάι
• 4 gr. άνθη Σαμπούκου
• 1 κούπα απιονισμένο νερό
• 1 gr. βόρακα
• 5 gr. γλυκερίνη
• 5 gr. κερί μέλισσας
• 200ml αμυγδαλέλαιο
• 80 gr. μπούκοβο
• ½ πιπεριά τσίλι
Εκτέλεση
Βάζουμε το αμυγδαλέλαιο, το μπούκοβο και την πιπεριά τσίλι αλεσμένη μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το οποίο αφού κλείσουμε καλά το τοποθετούμε σε μπεν μαρί για 2-4 ώρες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, παρακολουθώντας τακτικά ώστε να μην εξατμιστεί το νερό. Συμπληρώνουμε όσο νερό είναι απαραίτητο. Αφού το έλαιο κρυώσει το περνάμε από ένα σουρωτήρι πιέζοντας για να πάρουμε όσο περισσότερο δυνατό λάδι. Όσο λάδι περισσέψει το αποθηκεύουμε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι με διάρκεια ζωής 1 χρόνο περίπου. 
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε ένα αφέψημα με το απιονισμένο νερό, τα άνθη σαμπούκου και το πράσινο τσάι. Σουρώνουμε και ξεχωρίζουμε 25gr τα οποία τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί μαζί με τη γλυκερίνη και τον βόρακα. Όταν το μείγμα μας γίνει ομοιόμορφο το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ταυτόχρονα μετράμε 70gr από το έλαιο πιπεριάς που φτιάξαμε και το τοποθετούμε μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με το κερί μέλισσας σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Έπειτα τοποθετούμε μέσα στα ελαιώδη υλικά (κερί - έλαιο), τα υδατικά ανακατεύοντας πολύ καλά για αρκετή ώρα. 
Εφαρμόζουμε την κρέμα κάθε μέρα με μεγάλη προσοχή φορώντας γάντια, καθώς προκαλεί αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε όποιο σημείο και αν τοποθετηθεί, και μετά από ώρα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
 Κρέμα κυτταρίτιδας με Λουΐζα
Υλικά
• 100 ml κρέμα βάσης ή κηραλοιφή
• 1 κουταλάκι βάμμα Λουΐζας
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Λουΐζας
Εκτέλεση
Προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα Λουΐζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο Λουΐζας στη κρέμα βάσης ή την κηραλοιφή που φτιάξαμε μόνες μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο τους θερμούς μήνες και εκτός ψυγείου όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιούμε τη κρέμα κάθε μέρα μετά το μπάνιο.