Αφυδάτωση

Περίπου το 70% του βάρους ενός ατόμου αποτελείται από νερό και η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρίσκεται στο κυρίως δέρμα. Ο όρος αφυδάτωση χρησιμοποιείται και στην ιατρική για να χαρακτηρίσει σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, που οφείλονται σε ελάττωση του νερού των βιολογικών υγρών του οργανισμού.
Με τον όρο αφυδάτωση της επιδερμίδας εννοούμε την απουσία νερού, από τις διάφορες στιβάδες του δέρματος. Το αφυδατωμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη απαλότητας και λάμψης, έχει όψη ξηρή και σε προχωρημένες καταστάσεις παρουσιάζει μικρά σπασίματα και απολέπιση.

Ενδογενείς παράγοντες που ευθύνονται για την αφυδάτωση του δέρματος
 Κληρονομική προδιάθεση
Τα γονίδια είναι αυτά που καθορίζουν, μαζί με τα άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου και τον τύπο της επιδερμίδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι κληρονομούνται ακόμα και τα σημεία του δέρματος που εντοπίζονται τα «σπασίματα» της αφυδάτωσης και της φθοράς, καθώς και η μορφή τους. 
 Η Ηλικία
Όσο περνούν τα χρόνια το δέρμα λόγω εκφύλισης των αγγείων αρδεύεται πλημμελώς ενώ ταυτόχρονα συγκρατεί λιγότερο νερό λόγω εκφύλισης του συνδετικού ιστού. 
 Το Φύλλο 
Οι άνδρες επειδή έχουν παχύτερη επιδερμίδα με πιο δραστήριους σμηγματογόνους αδένες (λόγω των ανδρογόνων ορμονών) και προσβάλλονται λιγότερο από ότι οι γυναίκες. 
 Οι Ασθένειες
Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, όπως η αρτηριοσκλήρωση, ο σακχαρώδης διαβήτης (λόγω συχνοουρίας και μεγάλης απώλειας νερού), παθήσεις του θυρεοειδούς (σε υπερλειτουργία ή υπολειτουργία), δερματικές λοιμώξεις, νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και παθήσεις του παχέος εντέρου, αποτελούν αιτία αφυδάτωσης ή επιταχύνουν τις διαδικασίες της. 
 Τα Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα όπως λόγου χάρη τα διουρητικά αποτελούν αιτία της αφυδάτωσης του δέρματος λόγω της μεγάλης αποβολής του νερού και των αλάτων με τα ούρα. 
 Το Στρες
Το έντονο και συνεχές στρες αποτελεί βασική αιτία της αφυδάτωσης γιατί οι ορμόνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια κατά τη διάρκεια του (αδρεναλίνη και κορτιζόνη) αφενός προκαλούν ισχαιμία του δέρματος αφετέρου μειώνουν την αναγεννητική και παραγωγική δραστηριότητα των κυττάρων του συνδετικού ιστού.
 Η Διατροφή
Ελλιπής και μη ισορροπημένη διατροφή κυρίως λόγω έλλειψης πρωτεϊνών, βιταμινών και αλάτων, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το κάπνισμα και η ανεπαρκής πρόσληψη νερού αποτελούν σοβαρές αιτίες της αφυδάτωσης του δέρματος.

Εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση
 Η υπερβολική εξωτερική χρήση νερού 
Το επιθήλιο της κερατίνης απορροφά εύκολα νερό, όταν βρέχουμε το δέρμα με αποτέλεσμα να ενυδατώνεται και να διογκώνεται. Οι συνεχείς ασκούμενες πιέσεις κατά τη διάρκεια της διόγκωσης πιθανόν να σπάσουν την κερατίνη στοιβάδα. Με το στέγνωμα του δέρματος, το επιθήλιο της κερατίνης, αρχίζει να σκληραίνει και προσπαθεί να ξαναβρεί το αρχικό του σχήμα και μέγεθος. Εξαιτίας όμως των ρηγμάτων που συνέβησαν στην κερατίνη στιβάδα μερικά κύτταρα δεν ξαναγυρίζουν στην αρχική τους θέση αλλά προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια δίνοντας έτσι την αίσθηση της τραχιάς υφής. 
 Η Χρήση σαπουνιών
Τα σαπούνια και οι αλκοολούχες λοσιόν, λόγω των αλκαλίων που περιέχουν με τη συνεχή χρήση μεταβάλλουν το ph του δέρματος σε πιο αλκαλικό με αποτέλεσμα να ξηραίνουν το δέρμα. Το δέρμα έχει την ικανότητα να επαναφέρει το ph σε όξινο. Όμως η συνεχής χρήση σαπουνιών μειώνει αυτήν την ικανότητα. 
 Οι Κλιματολογικές συνθήκες 
Το χειμώνα έχουμε επιβράδυνση της έκκρισης σμήγματος και έτσι μικρότερη προστασία του δέρματος με τη φυσική του ενυδάτωση. Με περισσότερη έκθεση στο στεγνό αέρα, παρουσιάζονται ρωγμές και αιμορραγίες. Το καλοκαίρι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα πρόωρης αφυδάτωσης και γηρασμού του δέρματος γιατί μειώνεται αισθητά η υγρασία της κερατίνης.

Ενυδάτωση
Η απώλεια της υγρασίας του δέρματος περιορίζεται με την εφαρμογή κατάλληλων καλλυντικών στο δέρμα, τα οποία δημιουργούν ένα προστατευτικό φραγμό στην επιφάνειά του, εμποδίζοντας την υγρασία να διαφύγει στο περιβάλλον. Τέτοια είναι οι βιταμίνες, τα έλαια, οι πρωτεΐνες, οι κεραλοιφές κ.α. Επίσης, δύο πολύ σπουδαία και απαραίτητα υδατικά συστατικά είναι το Κολλαγόνο και το Υαλουρονικό Οξύ.
• Το Κολλαγόνο 
Το κολλαγόνο είναι  μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους τένοντες και στα οστά με τη μορφή μικρών ινών (κολλαγόνες ίνες). Η προσθήκη διαλυτού κολλαγόνου στα προϊόντα (μάσκες, κρέμες) προκαλεί αύξηση της ελαστικότητας και της υγρασίας του δέρματος.
• Το Υαλουρονικό οξύ 
Πρόκειται για συστατικό με έντονα υγροσκοπικές ιδιότητες (απορροφά μέχρι και 300 φορές το βάρος του σε νερό ). Παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δομής του κολλαγόνου και προωθεί το μεταβολισμό του. Το υαλουρονικό οξύ συνδυάζεται με το κολλαγόνο. Έτσι είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της ξηρότητας.

Η ενυδάτωση περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
• Καθαρισμός δέρματος με γαλάκτωμα και λοσιόν 
Αν επιθυμείτε η επιδερμίδα σας να φαίνεται και να είναι υγιής, ο προσεκτικός καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός.
• Εφαρμογή πήλινγκ (προαιρετικά) 
Εάν θα γίνει πήλινγκ εξαρτάται από το στάδιο της αφυδάτωσης του δέρματος ,το βασικό του τύπο και την ποιότητα του.
• Εφαρμογή μάσκας
Χρησιμοποιούνται ενυδατικές μάσκες προσώπου που απομακρύνονται μονοκόμματα γιατί αυτές έχουν τα πλεονεκτήματα των μασκών κλειστού τύπου. Μάσκες που ενυδατώνουν την επιδερμίδα είναι οι μαλακές ή φυσικές μάσκες, οι μάσκες με αλόη, με γλυκερίνη, οι μάσκες φυκιών, βιταμινών, η θερμομάσκα, η ελαστική μάσκα, η μάσκα εμποτισμένου φύλλου και οι μάσκες αρωματοθεραπείας.
• Εφαρμογή φυσικών προϊόντων ενυδάτωσης
Όπως είναι το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, η λεκιθίνη, φυτικά εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια κ.α.
• Εφαρμογή μάλαξης προσώπου
Η κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου δημιουργεί ένα αρκετά σημαντικό αισθητικό πρόβλημα αφυδάτωσης του δέρματος. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να τονωθεί η αρτηριακή και λεμφική κυκλοφορία. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά κυκλοφορικά μασάζ, δηλαδή με λεμφική αποστράγγιση, η οποία πραγματοποιείται ε με ειδικούς χειρισμούς, επάνω στο λεμφικό δίκτυο του προσώπου και με κυκλοφορικό μασάζ το οποίο πραγματοποιείται επάνω στο φλεβικό δίκτυο και στο μυϊκό σύστημα του προσώπου.

Ενδείκνυται η χρησιμοποίηση θρεπτικής κρέμας κάθε βράδυ, γιατί προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα φυσικά λιπίδια του δέρματος, αλλά και να εμποδίσουμε την περαιτέρω αφυδάτωση του, στοχεύοντας παράλληλα και στην ανάπλαση του δέρματος. Ενδείκνυται ακολούθως η χρήση αναγεννητικών κρεμών. Η εφαρμογή αυτών των κρεμών προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση αντιηλιακής κρέμας καθημερινά.
Το νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις λειτουργίες, όχι μόνο του δέρματος, αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Κάθε μέρα από το δέρμα εξατμίζεται μια ποσότητα νερού που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 300 ml. Η λήψη αρκετής ποσότητας νερού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, είναι καθοριστική για την αποφυγή της αφυδάτωσης. 
Τέλος, συμβουλεύεται το άτομο να ακολουθεί υδρική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και νερό, για την ενίσχυση της υδάτωσης του οργανισμού αλλά και του δέρματος. 

Μάσκες κατά της Αφυδάτωσης
 Μάσκα (1)
Υλικά
• 3 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά πράσινη άργιλο
• 1 κουταλιά άσπρη άργιλο
• 1 κουταλάκι λάδι νυχτολούλουδου
• 1 κουταλάκι λάδι αβοκάντο ή μισό αβοκάντο πολτοποιημένο
• 1 κουταλάκι μέλι
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι
• 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
• 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα λάδια με την λευκή και πράσινη άργιλο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε σε καθαρό και στεγνό πρόσωπο και λαιμό για 20 λεπτά και αφαιρούμε με χλιαρό νερό.
 Μάσκα (2)
Υλικά
• 1 κ. σούπας γιαούρτι 
• 1 κρόκο αυγού
• 2 κ. σούπας μέλι
• 1 κ. σούπας μαγιονέζα
Εκτέλεση
Ανακατεύετε τα υλικά όλα μαζί και τα απλώνετε σε καθαρό στεγνό δέρμα. Αφήνετε τη μάσκα για περίπου 15-20 λεπτά και την ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
 Μάσκα (3)
Υλικά
• 2 φλιτζάνια χυμό αγγουριού
• 1/2 φλιτζάνι ροδόνερο
Εκτέλεση
Βάλτε στον αποχυμωτή ένα αγγούρι και ανακατέψτε το χυμό του με το ροδόνερο. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη λοσιόν σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και να το χρησιμοποιήσετε σε όλο το σώμα μέχρι να απορροφηθεί. Διατηρείτε 2 μέρες στο ψυγείο.
 Μάσκα (4)
Υλικά
• μισό αγγούρι
• 1 κουταλιά γιαούρτι
Εκτέλεση
Τρίψτε το αγγούρι στη μικρότερη σκάλα και ανακατέψτε με το γιαούρτι. Απλώστε σε καθαρό και στεγνό πρόσωπο και λαιμό και αφήστε τη μάσκα να ενεργήσει για 20 λεπτά. 
 Μάσκα (5)
Υλικά
• μισή μπανάνα 
• 2 κουταλιές του γλυκού κακάο
• μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι 
Εκτέλεση
Λιώστε τη μπανάνα και ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό για 15 λεπτά.