Χρήσεις των Αιθέριων Ελαίων

Η αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος που στηρίζεται στην χρήση αιθέριων ελαίων. Τα αιθέρια έλαια ή αλλιώς γνωστά ως εσάνς ή αρωματικές ουσίες ή πτητικά έλαια είναι έλαια με ευχάριστη μυρωδιά που προέρχονται από τα διάφορα μέρη των φυτών και λαμβάνονται με πίεση, έκθλιψη, εκχύλιση ή απόσταξη με υδρατμούς. 
Στόχος της αρωματοθεραπείας είναι η βελτίωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ευεξίας. Παρόλο που η αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με κάποια άλλη μέθοδο θεραπείας δεν είναι απαραίτητο καθώς είναι ισχυρή από μόνη της. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική ιατρική.
Από την αρχαιότητα κιόλας ο άνθρωπος ανακάλυψε τις ιδιότητες των φυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Κινέζοι, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την αρωματοθεραπεία και τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών. Αναφορές δείχνουν ότι ήδη από το 3000 π.Χ. χρησιμοποιούν τα αρώματα στον βελονισμό και την μάλαξη. Χιλιόμετρα μακριά στην Αίγυπτο, γίνονται οι πρώτες καταγραφές σε παπύρους για τις τεχνικές χρησιμοποίησης της αρωματοθεραπείας με θεραπευτικό σκοπό. Τα αρώματα τους συνόδευαν από την γέννηση τους μέχρι και τον θάνατο τους. 
Ακόμη οι Ασύριοι και οι Βαβυλώνιοι, περιποιούνταν το πρόσωπο και το σώμα τους τρίβοντας το με φυτικά εκχυλίσματα φυτών αναμειγμένα με νερό. Επίσης στην Ινδία, χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα στην παραδοσιακή ολιστική ιατρική τους τις ιδιότητες των αρωμάτων για την καταπολέμηση παθήσεων καθώς και για την γενική αναζωογόνηση.
Λόγω της μεγάλης απορρόφησής τους από το δέρμα τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην αρωματοθεραπεία. Η χρήση τους γίνεται με την ανάμειξη τους σε κάποιο λάδι, καθώς είναι τοξικά αν χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα. Τα πιο γνωστά χρησιμοποιούμενα λάδια είναι:
• Αμυγδαλέλαιο
Από τα πιο δημοφιλή λάδια μασάζ γνωστό και από την αρχαιότητα. Είναι κατάλληλο για παιδιά. Οι τύποι δέρματος που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν είναι κανονικό, ευαίσθητο ή ξηρό.
• Σιτέλαιο
Λάδι πλούσιο σε βιταμίνες με αντιρυτιδικές και επουλωτικές ιδιότητες. Κατάλληλο για ραγάδες, ώριμο και πολύ ξηρό δέρμα.Προσθήκη μικρής ποσότητας στα μείγματα τα βοηθάει να διατηρηθούν για περισσότερο διάστημα.
• Σταφυλέλαιο
Αρκετά δημοφιλές λάδι μασάζ που δεν προκαλεί αλλεργίες. Δεν είναι λιπαρό και είναι εξαιρετικά διεισδυτικό.
• Λάδι Τζοτζόμπα
Θρεπτικό λάδι που απορροφάται εύκολα. Εξαιρετικό για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ.
• Λάδι αβοκάντο
Λάδι πλούσιο σε βιταμίνες με αντιρυτιδικές ιδιότητες που απορροφάται εύκολα. Βοηθάει την ώριμη, ξηρή και εύθραυστη επιδερμίδα.
• Δαφνέλαιο
Εξαιρετικό για την ενυδάτωση και την τόνωση των μαλλιών.
• Ηλιέλαιο
Πολύ καλό λάδι μασάζ και ιδανικό ακόμη και για παιδιά. Κατάλληλο για ευαίσθητα δέρματα. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε.
• Λάδι Αρνικας
Κατάλληλο για μώλωπες, χτυπήματα και μυϊκούς πόνους (μυαλγίες).

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Σε οποιαδήποτε συνταγή οι δοσολογίες σε αιθέριο έλαιο και λάδι είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει οι σταγόνες του αιθέριου ελαίου να τις υπερβαίνουν διότι μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί, αλλεργίες, ορμονικές διαταραχές ή ακόμη και επιληψία. Μια ασφαλής δοσολογία που προτείνεται από τους ειδικούς, είναι έως 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 10 ml ελαίου βάσης.
Όσον αφορά τις εγκύους πρέπει να δίνεται προσοχή στα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη. Κατά τους τρεις πρώτους μήνες απαγορεύονται το γεράνι και το χαμομήλι ενώ κατά την διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης απαγορεύονται ο βασιλικός, ο Αρκευθος, το Γιασεμί, το Δεντρολίβανο και το Τριαντάφυλλο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, επιληψία, υπέρταση, αλλεργίες, καθώς και από άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική. 
Φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά, δεν πίνονται και δεν χρησιμοποιούνται αδιάλυτα στο δέρμα παρά μόνο αν το αναγράφει η συνταγή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα η Λεβάντα και το Τεϊόδεντρο. 
Προσοχή πρέπει να δίνεται στα αιθέρια έλαια πριν την έκθεση στον ήλιο, καθώς απαγορεύεται η χρήση των Γκρέιπφρουτ, Πορτοκάλι, Λεμόνι, Μανταρίνι και Περγαμόντο. Μεγάλη ποσότητα των Γαρίφαλο, Ιλάνγκ Ιλάνγκ και Κανέλα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, γιΆ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες. 
Απαγορεύεται η χρήση του Αρκευθου σε περίπτωση νεφρικής ανεπάρκειας καθώς και της Μέντας κατά την διάρκεια ομοιοπαθητικής. Η προμήθεια των αιθέριων ελαίων πρέπει να γίνεται από αξιόπιστα καταστήματα και θα πρέπει να αναγράφεται επάνω η ονομασία τους, η βοτανική τους ονομασία, η εταιρεία παραγωγής και ότι είναι 100% αγνό αιθέριο έλαιο. Το μπουκαλάκι τους πρέπει να είναι γυάλινο και σκουρόχρωμο, ερμητικά κλειστό και να φυλάσσεται μακριά από έντονο φως και μεγάλες θερμοκρασίες. 
Τα συνθετικά αιθέρια έλαια δεν αναγράφουν την βοτανική τους ονομασία και έχουν συνήθως βαριά και γλυκερή μυρωδιά χωρίς καμιά θεραπευτική ιδιότητα. Δεν χρησιμοποιούνται στο δέρμα, στο μπάνιο ή για εισπνοές. Οι τρόποι εφαρμογής της αρωματοθεραπείας είναι οι μαλάξεις και επαλείψεις στο δέρμα, οι εισπνοές και ο αρωματικό λύχνος, τα επιθέματα, τα λουτρά και τα ποδόλουτρα, οι πλύσεις στόματος και οι γαργάρες.