Αιθέρια Έλαια & Ιδιότητες

Τα Αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω της διεργασίας της απόσταξης από ένα αρωματικό φυτό, του οποίου φέρουν και το όνομα. Τα μέρη του φυτού στα οποία συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα αιθέρια έλαια είναι ειδικά κύτταρα, που λειτουργούν ως φυσικοί αποθηκευτικοί χώροι για το φυτό και ονομάζονται ελαιογόνοι αδένες. 
Τα αγνά φυσικά αιθέρια έλαια περιέχουν την ψυχή του φυτού, αφού συγκεντρώνουν όλα τα δραστικά συστατικά του. Η σύσταση των αιθέριων ελαίων, που προέρχονται από αρωματικά φυτά, σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο φύονται αυτά τα φυτά και συνδέεται συνήθως με κάποιο μορφολογικό χαρακτηριστικό. 
Ανάλογα με το είδος του φυτικού υλικού, την περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, τη σύσταση και την οικονομική αξία χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι παραλαβής αιθέριων ελαίων.
Η απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος τρόπος εξαγωγής αιθέριων ελαίων. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία που χρησιμοποιείται είναι η απόσταξη με ατμό (και όχι με βράσιμο όπως γίνεται με το τσίπουρο).
Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε έναν πέρση γιατρό του 11ου αιώνα, ο οποίος εισήγαγε και τεκμηρίωσε πολλές ιατρικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται και σήμερα συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας. 
Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχονται σε ένα φυτό ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού, γι 'αυτό είναι απαραίτητο η  συγκομιδή να γίνει την κατάλληλη στιγμή. 

Κύριες θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων
• Αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιτοξικές, υπεραιμικές
• Ανοσοδιεγερτικές, ορμονικές
• Αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητικές
• Αποσμητικές
• Αποχρεμπτικές
• Εντομοκτόνες, απωθητικές
• Επουλωτικές
• Σπασμολυτικές, χωνευτικές, διουρητικές
• Χαλαρωτικές, κατασταλτικές, αντικαταθλητπικές

Δημοφιλή Αιθέρια Έλαια
Το αιθέριο έλαιο του Ιεροβότανου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την μείωση του στρες, ως τονωτικό των μαλλιών, ως παυσίπονο, υπνωτικό και αφροδισιακό. Περιέχει ορμόνες παρόμοιες των οιστρογόνων κατάλληλες για τη περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά την εμμηνόπαυση. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάθλιψη και τη μελαγχολία, σε περιπτώσεις κρίσεων και υστερίας. Σαν εφιδρωτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρώτα στάδια ενός πυρετού. Σαν ηπατικό έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στις περιπτώσεις φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και ίκτερου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσεις του στόματος, κατά της τερηδόνας και των παθήσεων των ούλων. 
Δεν συνιστάται σε όσους οδηγούν, ή έχουν καταναλώσει αλκοόλ καθώς και στις έγκυες.

Το αιθέριο έλαιο του Δεντρολίβανου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για προβλήματα κυκλοφορικού, για τον πονοκέφαλο, την κούραση, τις μολύνσεις του δέρματος, τους μυϊκούς πόνους, για κράμπες, βελτίωση μνήμης, πνευματική διαύγεια και πονοκεφάλους. 
Θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς αλλά και από πάσχοντες από επιληψία. Τέλος το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου τα παλιά χρόνια θεωρείται εκτρωτικό, οπότε γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε χρήση του.

Το γιασεμί θεωρείται ο "βασιλιάς" των αιθέριων ελαίων και το μοναδικό άρωμα του γίνεται ισχυρότερο μετά τη δύση του ηλίου. 
Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της μελαγχολίας, μυϊκών θλάσεων, για τους πόνους της περιόδου και της γέννας και ως αφροδισιακό. 
Είναι ιδανικό αιθέριο έλαιο για την περιποίηση και την αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος του προσώπου για κάθε τύπου επιδερμίδα, ενώ επίσης συμβάλει στη μείωση των ραγάδων και των ουλών.

Το αιθέριο έλαιο του Σανταλόξυλου προέρχεται μέσω απόσταξης ατμού και έχει άρωμα παλαιωμένου ξύλου.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία  για χαλάρωση και διαλογισμό. Θεωρείται ότι συνεισφέρει στην καταπολέμηση της βρογχίτιδας, λαρυγγίτιδας, κατάθλιψης, στρες. Το αιθέριο έλαιο του Σανταλόξυλου συνδυάζεται πολύ καλά με: lavender, citronella, cedarwood. 
Ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λουτρό, σε κομπρέσες και σε λοσιόν.

Τo αιθέριο έλαιο του Ρόδου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αφροδισιακό, χαλαρωτικό, αντιρυτιδικό, αιμοστατικό, τονωτικό καρδιάς και νευρικού συστήματος, καθαρτικό, αντικαταθλιπτικό, καταπραϋντικό και αντιφλογιστικό. Επίσης χρησιμοποιείται για περιπτώσεις άσθματος, βρογχίτιδας, γυναικολογικών και δερματικών προβλημάτων ,δυσκοιλιότητα, ένταση, κατάθλιψη, ναυτία, πονοκεφάλους, προβλήματα στομάχου και ήπαρ.
Το ρόδο επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωμάτων, καλλυντικών, φαρμάκων και προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής, αποκαλείται μάλιστα «ρευστός χρυσός», εξαιτίας κυρίως της υψηλής τιμής του.

Το αιθέριο έλαιο του Λιβανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αυτοσυγκέντρωση, πνευματική ανάταση, για το βήχα, το κρύωμα, τις νευρώδεις καταστάσεις και το στρες. 
Θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικό για τη θεραπεία του ξηρού δέρματος και για την ώριμη επιδερμίδα καθώς μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων. 
Είναι μη τοξικό, μη ερεθιστικό και είναι ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος. Οι στυπτικές του ιδιότητες ενισχύουν τα ούλα και τα μαλλιά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα αιθέρια έλαια δεν επιτρέπεται να έρθουν απ' ευθείας σε επαφή με το δέρμα παρά μόνο όταν αυτά διαλυθούν σε βάσεις λαδιών. Όσοι-ες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν κάποιο αιθέριο ως θεραπεία θα πρέπει πρώτα απ όλα να ενημερωθούν για τη σωστή του χρήση.

Πηγές: wikipedia, sensities