Οι ιδιότητες της Λεβάντας και πως θα φτιάξετε Λεβαντέλαιο

Εκτός από ένα θαυμάσιο χαλαρωτικό, η λεβάντα διαθέτει αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και επουλωτικές ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κάλυπταν με λεβάντα τις πληγές για γρήγορη επούλωση.
Στην αρωματοθεραπεία  είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα λάδια πολλαπλών χρήσεων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μπανιέρα, στο υπνοδωμάτιο ως αρωματικό χώρου, να ραντίσετε με αυτή το μαξιλάρι σας για ήρεμο ύπνο ή να κάνετε μασάζ.
Το λάδι λεβάντας είναι κατάλληλο για ξηρές και ερεθισμένες επιδερμίδες και λειτουργεί καταπραϋντικά σε περιπτώσεις δερματικών διαταραχών όπως είναι οι κοκκινίλες και η φαγούρα. Είναι ιδανικό για την ενυδάτωση και ενδυνάμωση των μαλλιών, ενώ προτείνεται από πολλούς επαγγελματίες αισθητικούς για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και την αύξηση της τριχοφυΐας.
Τέλος συμβάλει στη χαλάρωση των μυών και βοηθά στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων και της αρθρίτιδας.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη διαδικασία απόσταξης ατμού για να κάνουν αιθέριο έλαιο λεβάντας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι. Ωστόσο εάν σας αρέσουν οι ιδιότητες και το άρωμα της λεβάντας μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε το δικό σας λεβαντέλαιο.
Το Λεβαντέλαιο προέρχεται από την εκχύλιση των ανθών της Λεβάντας μέσα σε Αμυγδαλέλαιο και η διαδικασία είναι απλή αρκεί να διαθέτετε την ανάλογη υπομονή για να περιμένετε μέχρι την ωρίμανσή του.

Πώς να φτιάξετε λάδι λεβάντας
Θα χρειαστείτε:
• Ένα έλαιο επιλογής σας στην ποσότητα που θέλετε (προτείνεται το αμυγδαλέλαιο ως ελαφρύ αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ελαιόλαδο)
• Ένα σκουρόχρωμο γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο με λίγο μεγαλύτερο στόμιο για ευκολία.
• Ένα μάτσο φρέσκα άνθη λεβάντας
Τρόπος παρασκευής:
Ζεσταίνετε ελαφρώς το λάδι (προσοχή να μην κάψει) σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια γεμίζετε το γυάλινο μπουκάλι ή δοχείο με τα άνθη της λεβάντας προσθέτοντας και το ζεστό λάδι. Κλείνετε καλά και αποθηκεύετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για περίπου 6 εβδομάδες ανακινώντας  πολύ καλά το μπουκάλι κατά διαστήματα. 
Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ωρίμανσης σουρώνετε το έλαιο πιέζοντας καλά τα άνθη της λεβάντας με ένα κουτάλι, ώστε να βγάλουν όλο το λάδι που έχουν πιει. Το λάδι σας είναι έτοιμο για χρήση!

Tip: Με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται το ροδόνερο (Πώς να φτιάξετε ροδόνερο) μπορείτε να φτιάξετε Ανθόνερο λεβάντας και να ψεκάζετε μαλλιά και σώμα για έχτρα ενυδάτωση και απαλότητα.