Γαρίφαλο (Clove Leaf)

Οικογένεια: Fabaceae Γένος: Trifolium 
Μεταξύ των σημαντικών συστατικών του περιέχει αιθέρια έλαια, τανίνες, φαλαινοειδή και τριτερπενοειδή. Περιέχει επίσης αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Βιταμίνες A και β-καροτένιο, βιταμίνη-Κ, βιταμίνη-Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβλαβίνη και βιταμίνη-C. Το αιθέριο έλαιο του Γαρυφάλλου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως αναλγητικό, αντιμολυσματικό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, γενικό νοητικό και συναισθηματικό τονωτικό, αναζωογονητικό και εντομοαπωθητικό. Έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό αναστέλλοντας τη ναυτία. Συμβάλλει στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης. Η ευγενόλη που περιέχει έχει αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να δράσει σαν τοπικό αναισθητικό.
Θεωρείται επίσης, αντινευραλγικό, αναλγητικό, επουλωτικό, στομαχικό, διεγερτικό και παρασιτοκτόνο. Συστήνεται σε περιπτώσεις σωματικής και διανοητικής εξασθένησης και ως τονωτικό της μνήμης.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.