Αδίαντο (Adiantum Capillus-Veneris)

Οικογένεια: Pteridaceae Γένος: Adiantum
Είναι ποώδης υγρόφιλη φτέρη της οικογένειας των Πολυποδιϊδών (Polypodiaceae), με μήκος που φτάνει τα 40 εκατοστά και οριζόντιο ρίζωμα. Φυτρώνει κοντά σε πηγές, σε σχισμές βράχων, σε τοιχώματα πηγαδιών, σε υγρές περιοχές κοντά στη θάλασσα και γενικά σε περιοχές που υπάρχει άφθονο νερό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βρίσκονται κυρίως στα φύλλα. 
Το βότανο πήρε το όνομά του λόγω της ιδιότητας που έχει να μην βρέχεται και η λατινική ονομασία του "κόμη της Αφροδίτης" προέρχεται από το μύθο που θέλει τη θεά να ξεπροβάλει μέσα από τους αφρούς της θάλασσας με στεγνά μαλλιά. Στη λαϊκή ιατρική ήταν ευρέως γνωστό με την ονομασία πολυτρίχι και χρησιμοποιήθηκε κατά της τριχόπτωσης και ως τονωτικό των μαλλιών.
Ήταν βότανο γνωστό από την αρχαιότητα με αναφορές από τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το αποκαλούσε "μαλλιά της Αφροδίτης" και το χρησιμοποιούσε εναντίον του άσθματος. Ο βοτανολόγος Κούλπεπερ αναφέρεται στο φυτό γράφοντας πως είναι χρήσιμο για την θεραπεία του βήχα, του άσθματος, της πλευρίτιδας και ως ήπιο διουρητικό σε ίκτερο, άμμο και ακαθαρσίες των νεφρών.
Περιέχει γαλλικό οξύ, άζωτο, αιθέριο έλαιο, βλεννώδεις ουσίες, τανίνη, πικρές ουσίες, τριτερπένια, φλαβονοειδή, καροτενοειδή κ.α. 
Το 1989 Ιρακινοί επιστήμονες κατέγραψαν τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του Αδίαντου και τη δράση του εναντίον των σταφυλόκοκκου, E. Coli, candida κ.α. Έρευνες σε πειραματικό στάδιο δείχνουν ότι το εκχύλισμα του φυτού έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. 
Στη Γαλλία με τα φύλλα και το ρίζωμα έφτιαχναν σιρόπι που αποκαλούσαν "Sirop de Capillaire" και ήταν δημοφιλές για προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχας και υπερέκκριση βλέννας. Στην Κρήτη χρησιμοποιούσαν το φυτό για προβλήματα δυσμηνόρροιας. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, αντιπυρετικό, καταπραϋντικό και εφιδρωτικό. Δρα ως μαλακτικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ βοηθάει τον ξηρό βήχα και την καταρροή. Το έγχυμά του είναι ωφέλιμο στη βρογχίτιδα, στα κρυολογήματα και τη φαρυγγίτιδα.Επίσης, χρησιμοποιείται ως αποτοξινωτικό σε προβλήματα αλκοολισμού. 
Μερικές φτέρες περιέχουν ένα ένζυμο, το οποίο απορροφά τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το συγκεκριμένο ένζυμο καταστρέφεται με το μαγείρεμα ή την αποξήρανση του φυτού. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.