Αγκινάρα (Cynara Cardunculus)

Οικογένεια: Asteraceae, Γένος: Cynara
Η Αγκινάρα (Artichoke) ή αλλιώς Κυνάρα ή Καρδονίσκη ή Κάκτος είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae), που αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου και φτάνει σε ύψος περίπου το 1,5 μέτρο. Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται όμως σε πολλά μέρη του κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία. 
Η αγκινάρα είχε χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς σκοπούς. Την θεωρούσαν φάρμακο για τις παθήσεις του ήπατος και γενικότερα για προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος. Η ιστορία αναφέρει ότι η αγκινάρα πριν κάπου 6 αιώνες, εθεωρείτο ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αφροδισιακά προϊόντα, όπου ισχυροποιούσε και βελτίωνε την σεξουαλική επίδοση. Τα φύλλα της χρησιμοποιήθηκαν ως βότανο από τους Ρωμαίους για τις διουρητικές και χωνευτικές τους ιδιότητες.
Περιέχει κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα (μέχρι 2%) και πτητικό έλαιο. Επιπέον, ως τροφή η αγκινάρα θεωρείται πολύτιμη γιατί περιέχει άφθονο νερό, πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2 ,C). Μαγειρεύεται το άνθος, αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, ως νόστιμος μεζές για τσικουδιά. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και του συκωτιού και για την αρτηριοσκλήρυνση. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.)
Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.