Αγριάδα (Agropyron Repens)

Οικογένεια: Poaceae, Γένος: Elymus
H Αγριάδα (Couch Grass) είναι ένα ποώδες, αυτοφυές και πολυετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών (Graminaecae) και είναι γνωστό και με τα ονόματα  Αγρόπυρον, Αργαστη, Αγλωσσο κ.α. Φυτρώνει κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, τα φύλλα του είναι κίτρινα και στενόμακρα σαν λεπίδες, ενώ έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της Αγριάδας. Περιέχει τριτισίνη (ουσία που έχει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη), μαννιτόλη, ινοσιτόλη, βιταμίνες Α και Β, γλυκοσιδική βανιλλίνη, σαπωνίνη, κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο, αγροπυρόνη, λεκτίνη, φλαβονοειδή κ.α.
Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά για τη θεραπεία του προστάτη. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, αυξάνει την διούρηση, διευκολύνοντας τη λειτουργία των νεφρών, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κατεβάζει τη χοληστερίνη του αίματος.
Φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η Αγριάδα μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος. Υποστηρίζεται πως προλαμβάνει τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και βοηθά στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, ενώ αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο για την ανακούφιση από το βρογχικό ερεθισμό, καθώς απαλύνει τις φλεγμονές που προκαλούν πονόλαιμο και βήχα και συμβάλει στην απόχρεμψη και την αποσυμφόρηση της αναπνοής. 
Η Αγριάδα χρησιμοποιείται επίσης ως διαιτητικό συστατικό, ενώ θεωρείται ευεργετική για την κυτταρίτιδα. Επιπλέον, είναι χρήσιμη σε προβλήματα νυκτερινής ακράτειας και σε προβλήματα υπέρτασης. Λόγω της τριτισσίνης που περιέχει, ουσία η οποία δρα όπως και η ινσουλίνη, χρησιμοποιείται ως βοηθητικό στην ασθένεια του διαβήτη.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.