Αγγελική (Angelica Archangelica)

Οικογένεια: Apiaceae, Γένος: Angelica
Η Αγγελικη (Angelica) είναι ένα ψηλό πλατύφυλλο αρωματικό φυτό με μεγάλα λευκά άνθη της οικογένειας των Σκιαδανθών, που ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Είναι ένα βότανο με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιείται πέρα από την βοτανοθεραπεία και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες Αγγελικής. Η άγρια φυτρώνει δίπλα σε ρυάκια και τη βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η ήμερη μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να την καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες, οι μίσχοι και οι σπόροι.
Το βότανο αυτό λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επειδή o Αρχάγγελος Μιχαήλ παρουσιάστηκε κάποτε σ' ένα μοναχό και του αποκάλυψε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αφού όπως του είπε θεράπευε την πανούκλα. Από τότε πίστευαν πως η αγγελική προστάτευε από το κακό και τις λοιμώδεις νόσους, ενώ ανθίζει στη γιορτή του Αρχαγγέλου. Επίσης το βότανο ήταν αφιερωμένο σε ειδωλολατρικούς θεούς και εμφανιζόταν σε ειδωλολατρικές γιορτές.
Περιέχει πτητικό έλαιο, βαλεριανικό οξύ, αγγελικό οξύ, ζάχαρη, πικρή ουσία, ρητίνη και αγκελικίνη. Τα δραστικά συστατικά της αγγελικής βρίσκονται κυρίως στις ρίζες και τα ριζώματα, τα οποία περιέχουν επίσης φουροκουμαρίνες, που κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στο φως. Το αιθέριο έλαιο της Αγγελικής που προέρχεται από τις ρίζες του φυτού περιέχει τερπένια.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το βότανο χρησιμοποιείται σε αποξηραμένη μορφή ως ένα πολύ καλό τονωτικό σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, ενώ θεωρείται ότι δρα και κατά της μελαγχολίας. Επιπλέον πιστεύεται ότι καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου. Θεωρείται ότι έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γιΆ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Επίσης χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές ως καταπραϋντική σε περιπτώσεις νευρικού άσθματος αλλά και ως καρδιοτονωτική. Η αρχαγγελική έχει χρησιμοποιηθεί πολύ στο παρελθόν από γυναίκες, αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στους πόνους της περιόδου και συμβάλλει στο να διορθωθούν οι ανωμαλίες της έμμηνου ρήσης. Τέλος θεωρείται επουλωτική και διουρητική. 
Το ποδόλουτρο ή το μπάνιο με αγγελική δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 με 4 λεπτά γιατί αλλιώς προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια. Ακόμη δεν πρέπει να υπερβαίνεται η εκάστοτε δοσολογία καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην πίεση και την αναπνοή. 

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.