Αβρωνία (Tamus Vulgaris)

Οικογένεια: Dioscoreaceae, Γένος: Dioscorea
Πρόκειται για δυικό αναρριχώμενο φυτό με στελέχη χωρίς έλικες της οικογένειας των Διοσκοριδών, που στη χώρα μας το συναντούμε επίσης με τις ονομασίες Αβρουνία, Βρυωνία, Οβριά κ.α.  Συναντάται στη Νότια Ευρώπη σε περιοχές με υγρασία και σε άκρες δασών και καλλιεργειών. Φτάνει σε ύψος από ένα έως τρία μέτρα με τα φύλλα της να είναι καρδιόσχημα μονοκοτυλήδονα, τα άνθη της πρασινοκίτρινα και ο καρπός της κόκκινη ράγα. Είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια και ο βλαστός του τυλίγεται όπως αυτός του αμπελιού.
Στην αρχαία ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διάφορων γυναικολογικών προβλημάτων. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τους καρπούς του φυτού για τις φακίδες του προσώπου. Στη λαϊκή ιατρική χορηγήθηκε ως φάρμακο για τις νεφρολιθιάσεις, καθώς και για νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος.
Οι καρποί περιέχουν μία τοξική ουσία που ονομάζεται διοσγενίνη. Το ρίζωμα του φυτού περικλείει πολλούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μία ουσία που δρα ως ισταμίνη. Παρά την ελαφριά τοξικότητά της και την χαρακτηριστική της πικράδα, στη χώρα μας θεωρείται άριστο λαχανικό. Μαγειρεύονται οι τρυφερές κορυφές του βοτάνου βραστές, γιαχνί ή σε ομελέτες.
Η Αβρωνία, είναι φυτό καθαρτικό, διουρητικό και επουλωτικό. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων. Οι κόνδυλοί της (πατατοειδείς) γίνονται κατάπλασμα σε περιπτώσεις εγκαυμάτων  και σε χιονίστρες.
Στην ομοιοπαθητική το βάμμα της ρίζας χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.