Ρεφλεξολογία

Η Ρεφλεξολογία είναι μια απολύτως φυσική,ολιστική, ήπια, αφάρμακος και χωρίς παρενέργειες, μέθοδος φροντίδας της υγείας και της ευεξίας. Εφαρμόζεται κυρίως στα πέλματα και τα χέρια. Συγκαταλέγεται στις Συμπληρωματικές Αγωγές.
Φυσική, γιατί εφαρμόζεται με απόλυτα φυσικό τρόπο και κατα κύριο λόγο με τα χέρια. Δεν παρεμβαίνουν μηχανικά, ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέσα. 
Ολιστική, γιατί αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια ολότητα που η σωματική, η ψυχική και η νοητική του κατάσταση αλληλεπιδρούν και αλληλοεξαρτώνται. 
Ήπια, γιατί τόσο η εφαρμογή όσο και η δράση της είναι ήπιες και φιλικές προς τον οργανισμό. Οι αλλαγές που προκαλεί συντελούνται με ήπιο και μη επιθετικό τρόπο. 
Αφάρμακος, γιατί η εφαρμογή της δεν απαιτεί, ούτε προϋποθέτει τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας ή σκευάσματος. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ρεφλεξολογία δικαίως θεωρείται ως μια αγωγή χωρίς παρενέργειες. Αν θέλαμε να το θέσουμε αλλιώς, θα λέγαμε οτι μπορεί να προκαλέσει, ό,τι προκαλεί σε όλους μας, το περπάτημα με γυμνά πόδια, πάνω σε βότσαλα. Η Ρεφλεξολογία είναι Συμπληρωματική αγωγή. Μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με όλα τα ιατρικά συστήματα, βοηθώντας στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της ιατρικής αγωγής. 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας και της αποδοχής της σε όλο τον κόσμο λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του stress. Επιπτώσεις οι οποίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε κάποιες χώρες, έχει ενταχθεί στο κρατικό σύστημα υγείας ως υποβοηθητική αγωγή. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει αύξηση των ερευνών και των κλινικών μελετών για τον τρόπο δράσης αλλά και την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων – πόνου κυρίως – σε χρόνιες και μη παθήσεις. 

Τρόποι δράσης της Ρεφλεξολογίας
Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους δρα η Ρεφλεξολογία στον οργανισμό, είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή επιτυγχάνεται σε δύο βασικά επίπεδα. Την κυκλοφορία σε όλο το σώμα (συστηματική κυκλοφορία), την καλύτερη αιμάτωση ιστών και οργάνων, στοχευμένα. 
Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πως οι ρεφλεξολογικοί χειρισμοί στα αντανακλαστικά σημεία περιοχών και οργάνων, προκαλούν αύξηση της αιματικής ροής στα όργανα-στόχους. Καλύτερη αιμάτωση των ιστών και οργάνων, σημαίνει καλύτερη λειτουργία τους, γιατί όπως είναι γνωστό, με το αίμα μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο, ιστό, όργανο και αδένα του σώματος, οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η μειωμένη και ελλιπής τροφοδοσία των κυττάρων σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά οδηγεί σε δυσλειτουργία ολόκληρο τον οργανισμό. Βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας, συνεπάγεται και βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου. Η λέμφος είναι σημαντική όχι μόνο για την απομάκρυνση τοξινών και των προϊόντων του μεταβολισμού αλλά είναι σημαντική για τη διατήρηση της ισορροπίας στο μεσοκυττάριο υγρό. 
Η κυκλοφορία του αίματος, συνδέεται επίσης με την κατάσταση των αγγείων (φλεβών, αρτηριών, τριχοειδών, κλπ). Αυτή είναι σημαντική για μια σειρά λειτουργιών του οργανισμού όπως η ισορροπημένη αρτηριακή πίεση, η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, κ.ά Τελευταίες κλινικές δοκιμές, δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα της Ρεφλεξολογίας στη λειτουργία της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος. Δεύτερος βασικός τρόπος δράσης της Ρεφλεξολογίας είναι η "βαθιά χαλάρωση" που επιφέρει. Με τον όρο "βαθιά χαλάρωση" περιγράφουμε την αντίδραση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος,η οποία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αποτελεί την απάντηση του ίδιου του οργανισμού στο σύνδρομο του stress και των επιδράσεών του στη σωστή του λειτουργία (συμπαθητικό νευρικό σύστημα). Η έκθεση του οργανισμού σε διαρκές stress, αναπόφευκτα οδηγεί σε παθολογικές δυσλειτουργίες. 
Το stress κατηγορείται για μια σειρά από προβλήματα σε πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, προβλήματα του πεπτικού συστήματος και πλήθος άλλων (βλ. Στρες, Κατάθλιψη και Alzheimer) Αυτό καθιστά πλέον αναγκαία την αναζήτηση, από τον σύγχρονο άνθρωπο, τρόπων και μεθόδων που θα οδηγήσουν τον οργανισμό του σε κατάσταση χαλάρωσης ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπημένη λειτουργία του.
Η Ρεφλεξολογία είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική για να επιφέρει στον οργανισμό την τόσο πολύτιμη και σωτήρια αντίδραση βαθιάς χαλάρωσης που έχει ανάγκη. Σε κατάσταση χαλάρωσης ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας. Η Ρεφλεξολογία, οδηγώντας τον οργανισμό σε βαθιά χαλάρωση με ήπιο τρόπο, επιτρέπει στους μηχανισμούς αυτορύθμισης που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε κάθε οργανισμό, να επαναφέρουν τα συστήματά του σε ισορροπία . 
Τρίτος βασικός τρόπος είναι η αναλγητική δράση της Ρεφλεξολογίας. Μέσω του νευρικού συστήματος και της ενεργοποίησης των αισθητικών αλγοϋποδοχέων, επιφέρει άμεση ανακούφιση από οξείς και χρόνιους πόνους. Πολλές έρευνες και κλινικές μελέτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για την επίδραση της Ρεφλεξολογίας στο πόνο ασθενών με καρκίνο, καθώς και για μετεγχειρητικούς πόνους, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα. 
Δείτε τους χάρτες εδώ 

ΠΗΓΗ: reflexology.gr