Πως θα δυναμώσετε τα οστά σας

Μάθετε ποιές συνήθειες μπορούν να σας εξασφαλίσουν γερά οστά και να περιορίσουν το ενδεχόμενο να εκδηλώσετε οστεοπόρωση.

Φροντίστε να μην λείπει το ασβέστιο από τη διατροφή σας. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια οστικής μάζας. Όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, τότε εκείνος καλύπτει τις ανάγκες του από τα οστά μειώνοντας τα αποθέματα του ασβεστίου που βρίσκονται εκεί. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας, πίνετε γάλα και καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου. Σημαντικές ποσότητες ασβεστίου περιέχονται επίσης στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), στο μπρόκολο, τα όσπρια, αλλά και τα θαλασσινά.
 
Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην προστασία των οστών. Κάντε ασκήσεις με βαράκια που αυξάνουν το μυϊκό ιστό, ο οποίος με τη σειρά του συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών. Ξεκινήστε με βαράκια που δεν ζυγίζουν πάνω από 1 με 2 κιλά, αν είστε αρχάριοι και συμβουλευτείτε πρώτα κάποιον ειδικό. Καλές μορφές άσκησης, που δεν επιβαρύνουν τον σκελετό, είναι το κολύμπι και το ποδήλατο. 
Προσπαθήστε επίσης να περπατάτε αρκετά και να κινήστε με κάθε ευκαιρία. Για παράδειγμα, μπορείτε να πηγαίνετε με τα πόδια σε κοντινές αποστάσεις.

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες, όσον αφορά στον τρόπο ζωής σας. Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σας. Το ίδιο ισχύει και για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε όχι περισσότερο από ένα με δύο ποτά την μέρα. Ίσως μάλιστα θα πρέπει να προτιμήσετε την μπίρα: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μπίρα μπορεί να μας βοηθάει να έχουμε γερά οστά. Η συγκεκριμένη ιδιότητα της οφείλεται στη διαιτητική σιλικόνη που περιέχει, σύμφωνα τουλάχιστον με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. 

Βγείτε στον ήλιο: Το ηλιακό φως συμμετέχει στη σύνθεση της βιταμίνης D, μαι βιταμίνη που είναι απαραίτητη για απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Μην ξεχνάτε βέβαια να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις (βλ. αντηλιακό). Δεν χρειάζεται να μείνετε με τις ώρες στον ήλιο, 15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά. 

 Πηγή: iatrica.gr