Αρωματοθεραπεία και Διαλογισμός

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την άσκηση του διαλογισμού με αιθέρια έλαια είναι η χρήση συσκευής διάχυσης στο χώρο (ηλεκτρική ή με κερί), η οποία ατμοποιεί σταδιακά τα αιθέρια έλαια διευκολύνοντας το νου να χαλαρώσει και ενδυναμώνοντας την εμπειρία του διαλογισμού. 
Για να ξεκινήσετε θα πρέπει αρχικά να αναλύσετε πως ακριβώς αισθάνεστε και τι θέλετε να πετύχετε με το διαλογισμό, έτσι ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιήσετε. Επιλέξτε 3 ή 4 αιθέρια έλαια ανάλογα με τα συναισθήματά σας και τοποθετήστε τα με ζεστό νερό για άμεση διάχυση στη συσκευή καύσης. 
Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε να φροντίσετε να καθίσετε κάπου αναπαυτικά έχοντας τη πλάτη σας, καθ όλη τη διάρκεια του διαλογισμού, ίσια. 

Αναπτύσσοντας Υπομονή
Η υπομονή είναι μια στάση εσωτερικής ηρεμίας απέναντι σε αντίξοες περιστάσεις, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλουμε. Η υπομονή θα σας επιτρέψει να προσεγγίστε τη κατάσταση ήρεμα και να τη βελτιώσετε, ενώ η ανυπομονησία μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο διαλογισμός που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε την όποια κατάσταση σας προκαλεί ανυπομονησία, να αξιολογήσετε τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε και να δράσετε με δεξιοτεχνία. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια Λεβάντας, Χαμομηλιού, Μαντζουράνας, Αγγελικής και Λιβανιού και ρίξτε το στο νερό της συσκευής διάχυσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη συνηθισμένη στάση σας και συγκεντρωθείτε παρατηρώντας για λίγα λεπτά την αναπνοή σας. 
• Σκεφθείτε τις συνθήκες που σας κάνουν ανυπόμονο και αν μπορείτε να ενεργήσετε με κάποιο τρόπο ώστε να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο. 
• Αν δεν βρείτε κάτι που να μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη κατάσταση, προσπαθήστε να μεταμορφώσετε το συναίσθημα της ανυπομονησίας διώχνοντας το στρες και την ένταση από πάνω σας. 
• Σκεφθείτε ότι όταν επιτρέπετε στην ανυπομονησία να αναστατώνει το σώμα σας τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Αποφασίστε να αποδεχθείτε τη κατάσταση όπως έχει και χαλαρώστε εστιάζοντας στις οσμές από τα αιθέρια έλαια που διαχέονται στο χώρο. 
• Ολοκληρώστε παρατηρώντας για λίγα λεπτά την αναπνοή σας πριν σηκωθείτε. 

Ενδυναμώνοντας την Αποφασιστικότητά σας
Οποτεδήποτε απαιτείται να αναλάβετε κάποια δράση χρειάζεται αποφασιστικότητα με επιμονή, κουράγιο και αφοσίωση για να την ολοκληρώσετε. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε τις ιδιότητες αυτές και μπορείτε να τον ασκείτε για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρώσετε το στόχο σας. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια Κέδρο, Κυπαρίσσι, Γιασεμί, Αγγελική, Πατσουλί, Κόλιανδρο, Θυμάρι, Βασιλικό, Δάφνη και Πεύκο και ρίξτε το στη συσκευή διάχυσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη θέση σας και συγκεντρωθείτε για λίγα λεπτά στην αναπνοή σας, όπως κάνατε στον ήρεμο διαλογισμό
• Εστιάστε τη προσοχή σας στην απόφασή σας, ξεκαθαρίστε τους λόγους που σας οδήγησαν στη λήψη της και δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας πως θα την ολοκληρώσετε. 
• Αντιμετωπίστε τις πιθανές δυσκολίες, καθώς το μυαλό σας μπορεί να ανασύρει ένα σωρό λόγους και δικαιολογίες για να μην τελειώσετε αυτό που θέλετε και δείτε τι σημαίνει πραγματικά για εσάς η ολοκλήρωση αυτής της απόφασης. 
• Αναπνεύστε βαθιά τα αιθέρια έλαια και αντιμετωπίστε όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να μην ολοκληρώσετε αυτό που αποφασίσατε και διαλύστε τους με τη δύναμη της θέλησης. 
• Ολοκληρώστε με λίγα λεπτά παρατήρησης της αναπνοής σας πριν σηκωθείτε και κινηθείτε. 

Αντιμετωπίζοντας ένα Πένθος
Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής καθώς ολοκληρώνει το κύκλο της, ο οποίος ξεκίνησε με τη σύλληψη. Εντούτοις, προσπαθούμε να τον ξεχάσουμε ως ένα δυσάρεστο μελλοντικό γεγονός και μας αγγίζει μόνο όταν συμβαίνει σε κάποιον γύρω μας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι διαλογισμοί που μπορούμε να κάνουμε για να αποδεχθούμε μια απώλεια ή το δικό μας θάνατο καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να απολαύσουμε καλύτερα τη ζωή και το χρόνο μας. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται διάφορα αρωματικά βότανα σε τελετουργίες πένθους, που βοηθούν στην επούλωση του τραύματος που δημιουργεί η απώλεια ενός προσώπου. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια Τριαντάφυλλου, Βενζόης, Μελισσόχορτου, Λιβανιού, Ύσσωπου, Μαντζουράνας, Αγγελικής, Κυπαρισσιού, Μύρου, Ροδόξυλου και Περγαμόντου και ρίξτε το στη συσκευή καύσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη συνηθισμένη σας στάση και συγκεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας για λίγα λεπτά, απολαμβάνοντας τα αιθέρια έλαια που διαχέονται στο χώρο. 
• Φέρτε στο νου σας τον αποθανόντα και σκεφθείτε αυτόν και τον εαυτό σας μαζί, θυμηθείτε όμορφες στιγμές που ζήσατε μαζί και ευχαριστήστε τον άνθρωπο που μοιράστηκε το χρόνο του μαζί σας. 
• Τιμήστε το δεσμό σας με το πρόσωπο αυτό και δεχθείτε πως ήρθε η ώρα να το απελευθερώσετε για να φύγει εν ειρήνη με τις ευλογίες σας. 
• Αναπνεύστε βαθειά και αισθανθείτε την επίδραση των αιθέριων ελαίων να σας καταπραΰνουν τις θλιβερές αυτές στιγμές. 
• Ολοκληρώστε με λίγα λεπτά παρατήρησης της αναπνοής σας πριν σηκωθείτε και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Αντιμετωπίζοντας έναν Χωρισμό
Αυτός ο διαλογισμός θα μας βοηθήσει να αποδεχθούμε έναν αποχωρισμό ως αναπόφευκτο γεγονός, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε μετά από αυτόν. Ο χωρισμός μπορεί να προκύψει από έναν αγαπημένο φίλο που φεύγει, όταν διαλύεται μια σχέση ή από ένα αγαπημένο αντικείμενο που χάνεται και δημιουργεί το αίσθημα της απώλειας. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια Τριαντάφυλλου, Γερανιού, Βενζόης, Περγαμόντου, Λιβανιού, Σανταλόξυλου, Λεβάντας, Ιεροβότανου και Ylang-Ylang και ρίξτε το στη συσκευή καύσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη θέση σας και συγκεντρωθείτε για λίγα λεπτά στην αναπνοή σας, όπως κάνατε στον ήρεμο διαλογισμό. 
• Φέρτε στο νου σας το πρόσωπο το οποίο αποχωριστήκατε και επιτρέψτε στα επώδυνα συναισθήματα να υπάρξουν χωρίς να τα κρίνετε ή να προσπαθήσετε να τα αλλάξετε με οποιονδήποτε τρόπο. 
• Εξετάστε αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τη κατάσταση, κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ακόμη κι αν δεν βρείτε τίποτα που να μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τη κατάσταση, αυτή η συλλογιστική θα σας επιτρέψει να δεχθείτε ευκολότερα το χωρισμό. 
• Αναπνεύστε βαθιά ηρεμώντας από τις μυρωδιές των αιθέριων ελαίων στο χώρο και σκεφθείτε πως αποδεχόμενοι το χωρισμό θα μπορέσετε να συνεχίστε τη ζωή σας. 
• Ολοκληρώστε ελέγχοντας για λίγα λεπτά την αναπνοή σας πριν σηκωθείτε και κινηθείτε. 

Βρίσκοντας τη Χαρά
Ο τελευταίος αυτός διαλογισμός αρωματοθεραπείας έχει να κάνει με την ανεύρεση της χαράς στη ζωή σας μέσα από την απόλαυση που προσφέρει η χρήση των αιθέριων ελαίων. Εκτός από τη συσκευή διάχυσης αυτός ο διαλογισμός χρησιμοποιεί κι ένα μεγάλο αναμμένο κερί συμβολίζοντας το φως της ευτυχίας. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη διαλογισμού που βοηθούν στην απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα, ο διαλογισμός αυτός θα αναδείξει το δυναμικό σας για χαρά και ευτυχία. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια Τριαντάφυλλου, Περγαμόντου, Χαμομηλιού, Μανταρινιού, Ροδόξυλου, Βασιλικού, Μοσχοκάρυδου, Ιεροβότανου, Μελισσόχορτου, Λουΐζας και Πορτοκαλιού και ρίξτε το στη συσκευή καύσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη συνηθισμένη σας στάση, ανάψτε το κερί και συγκεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας για λίγα λεπτά, απολαμβάνοντας τα αιθέρια έλαια που διαχέονται στο χώρο. 
• Εστιάστε τη προσοχή σας στο μεγάλο κερί παρατηρώντας την εσωτερική μπλε φλόγα, την εξωτερική χρυσή και τον τρόπο που τρεμοπαίζει δείχνοντας πως είναι ζωντανή. 
• Οραματιστείτε το φως του κεριού να εισέρχεται στη καρδιάς σας γεμίζοντάς σας με χαρά απλά επειδή είστε ζωντανοί και αισθανθείτε ανάλαφρα. 
• Απολαύστε τα αιθέρια έλαια που ατμοποιούνται και παρατηρήστε την αναπνοή σας νιώθοντας ευγνωμοσύνη που είστε ζωντανοί Φανταστείτε το φως του κεριού να πλημμυρίζει το δωμάτιο και στη συνέχεια ολόκληρο το κόσμο φέρνοντας χαρά. 
• Ολοκληρώστε ελέγχοντας για λίγα λεπτά την αναπνοή σας πριν σηκωθείτε και κινηθείτε.