Διαλογισμός

Από τους αρχαίους χρόνους τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για πνευματικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, καθώς θεωρούνταν ιερά εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων και των μαγικών αρωμάτων τους. 
Τα θυμιάματα προσφέρονται στους βωμούς ναών ανά το κόσμο μέχρι τις μέρες μας και περιέχουν μια αναλογία αρωματικού φυτικού υλικού που παραδοσιακά περιλαμβάνει Σανταλόξυλο, ξύλο Κέδρου, Λιβάνι, Μύρο, άγριο Κυπαρίσσι, Φασκόμηλο και Πεύκο
Ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο προορίζονται, συνδυάζονται με άλλες αρωματικές ουσίες και τοπικά αρωματικά, ενώ ο γλυκός καπνός από τη καύση τους βοηθά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαλογισμό, ενδοσκόπηση, περισυλλογή και προσευχή. 

Βασική Μέθοδος Διαλογισμού
Αυτή η βασική μέθοδος διαλογισμού προέρχεται από ένα βουδιστικό διαλογισμό που ονομάζεται «ήσυχη συμμόρφωση» ή «ήρεμος διαλογισμός» και είναι κατάλληλη για αρχάριους. 
• Βρείτε έναν ήσυχο χώρο και καθίστε αναπαυτικά σε ένα μαξιλάρι σταυρώνοντας τα πόδια ή σε μια καρέκλα ευθυτενής, κρατώντας τη πλάτη σας σε ίσια θέση. 
• Βάλτε ένα ξυπνητήρι να χτυπήσει σε 15 λεπτά και στη συνέχεια κλείστε τα μάτια και ξεχάστε το χρόνο. 
• Εστιάστε τη προσοχή σας στην αναπνοή σας συνειδητοποιώντας την αίσθηση στην άκρη των ρουθουνιών καθώς εισπνέετε και εκπνέετε. 
• Αυτή η εστίαση στην αναπνοή σας θα σας φέρει σε επαφή με το τι σημαίνει είμαι ζωντανός, συνειδητοποιώντας πως ο ηρεμιστικός ρυθμός της σας εμπνέει σταδιακά γαλήνη. 
• Όταν το μυαλό σας μαθημένο από τη φύση του να σκέφτεται ανεξέλεγκτα ξεστρατίσει, φέρτε και πάλι τη προσοχή σας ήρεμα στην αναπνοή σας. 
• Όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει ανοίξτε τα μάτια σας, αλλάξτε θέση και σκεφθείτε για λίγο τι έγινε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σας. 

Συνειδητοποιημένος Διαλογισμός
Όταν ο νους έχει ηρεμήσει με τον ήρεμο διαλογισμό μπορείτε να αρχίσετε να εμβαθύνετε τη διαδικασία του διαλογισμού συνειδητοποιώντας τι συμβαίνει μέσα σας αλλά και στο άμεσο περιβάλλον σας. 
• Ξεκινήστε με τον ίδιο τρόπο, καθισμένοι χαλαρά με τη πλάτη ίσια και βάλτε το ξυπνητήρι να χτυπήσει σε 20 λεπτά. 
• Εστιάστε στην αναπνοή σας παρακολουθώντας την συνειδητά χωρίς να κρίνετε τη διαδικασία και να προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο που αναπνέετε. 
• Διευρύνετε τη προσοχή σας σε ολόκληρο το σώμα σας συνειδητοποιώντας την ύπαρξη οποιασδήποτε έντασης ή πόνου. Συνειδητοποιήστε πως αισθάνεστε δίνοντας προσοχή στο άμεσο περιβάλλον σας, στην αίσθηση του αέρα στο δέρμα σας και στους μικρούς ήχους που έρχονται και φεύγουν. 
• Ο στόχος αυτού του διαλογισμού είναι να είστε στο παρόν όσο πιο έντονα και αυθεντικά μπορείτε, έχοντας πλήρη συνείδηση των φυσικών, συναισθηματικών και νοητικών διεργασιών καθώς αυτές συμβαίνουν αλλά χωρίς να σας απορροφούν. 
• Όταν το μυαλό ξεστρατίσει ή αφαιρεθεί από έναν ήχο, φέρτε και πάλι τη προσοχή σας στην αναπνοή σας για μερικά λεπτά και γυρίστε στο συνειδητοποιημένο διαλογισμό όπως περιγράφεται πιο πάνω. 
• Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι αλλάξτε θέση και σκεφθείτε για λίγα λεπτά την εμπειρία σας. 

Διαλογισμός Διαίσθησης
Με τη πρακτική του ήρεμου διαλογισμού και στη συνέχεια με την εμβάθυνση στο συνειδητοποιημένο διαλογισμό, θα επιτύχετε κάποια στιγμή εσωτερική γαλήνη και διαύγεια. Μπορείτε τώρα να προχωρήσετε κι άλλο με το διαλογισμό διαίσθησης εξετάζοντας και αναλύοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας χωρίς να ταυτίζεστε μαζί τους. Η εξάσκηση του διαλογισμού διαίσθησης μας βοηθά να δούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως μεταβατικά περιεχόμενα του νου, αντί για τον ίδιο το νου. 
• Καθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε για λίγο την αναπνοή σας βάζοντας το ξυπνητήρι να χτυπήσει σε 20 λεπτά. 
• Όταν είστε έτοιμοι αρχίστε να παρατηρείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας καθώς έρχονται και φεύγουν. Παρατηρήστε πως είναι όταν αφήνετε τις σκέψεις να περνούν και πως όταν τις ακολουθείτε χωρίς να τις αμφισβητείτε. 
• Φέρτε οτιδήποτε έρχεται στο νου σας και συγκεντρωθείτε στη σκέψη σας αναλύοντας και διερευνώντας τη σε βάθος μέχρι να την κατανοήσετε πλήρως. 
• Αν αφεθείτε και αρχίσετε να ακολουθείτε τυχαίες σκέψεις συγκεντρωθείτε ξανά για μερικά λεπτά στην αναπνοή σας, ώστε το μυαλό σας να ηρεμήσει και πάλι. 
• Όταν εμβαθύνετε με το διαλογισμό διαίσθησης ενδέχεται να αναδυθούν παλιά καταπιεσμένα συναισθήματα, μερικά από τα οποία ίσως είναι επώδυνα. Αν συμβεί αυτό θυμίστε στον εαυτό σας ότι οι παλιές αναμνήσεις είναι τόσο πλασματικές όσο και οι σκέψεις σας. Μην σταθείτε εκεί αλλά προχωρήστε. 
• Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι καθίστε λίγο ακόμη παρατηρώντας την αναπνοή σας. Ανοίξτε τα μάτια, σκεφθείτε τι έγινε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και πάρτε όσο χρόνο θέλετε πριν σηκωθείτε. 

Διαλογισμός Εξαγνισμού
Αν κάνετε κάποιο λάθος για το οποίο αισθάνεστε άσχημα, ακόμη κι αν αυτό έγινε πριν πολύ καιρό, μπορεί κάπου στο υποσυνείδητο να υπάρχουν συναισθήματα ενοχής που να σας δημιουργούν πόνο. Πριν πέσετε στη παγίδα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, σκεφθείτε τις θετικές πράξεις που έχετε κάνει, αφήνοντας πίσω τα σφάλματά σας και βλέποντάς τα ως παραφωνίες και όχι ως εγγενή μέρη της φύσης σας. Με αυτή τη μέθοδο θα καταφέρετε να εξαγνίσετε όχι μόνο τις λάθος πράξεις σας αλλά και τον αρνητικό τρόπο σκέψης σας. 
• Φτιάξτε ένα μείγμα από αιθέρια έλαια με εξαγνιστικές ιδιότητες όπως Άρκευθος, Λεμόνι, Γκρέιπφρουτ, Μύρο, Ύσσωπο, Βασιλικό και Γεράνι και ρίξτε τα στη συσκευή διάχυσης. 
• Καθίστε αναπαυτικά στη συνηθισμένη στάση σας και συγκεντρωθείτε παρατηρώντας την αναπνοή σας για λίγα λεπτά. 
• Φέρτε στο νου σας μια ή περισσότερες αρνητικές πράξεις που κάνατε στο παρελθόν και θέλετε να εξαγνίσετε. 
• Δημιουργήστε ειλικρινή αισθήματα μετάνοιας και θλίψης για τις πράξεις σας και αποφασίστε να μην τις επαναλάβετε. Στη συνέχεια ζητήστε από οποιονδήποτε θεό ή πνευματική πηγή που σας εκφράζει να σας βοηθήσει στην επίλυση που ζητάτε. 
• Επιστρέψτε στη παρατήρηση της αναπνοής σας και στην επόμενη εκπνοή οραματιστείτε πως βγαίνει ένας μαύρος καπνός από μέσα σας διώχνοντας μακριά κάθε αρνητική σκέψη και ενέργεια. Με την επόμενη εισπνοή οραματιστείτε τη δύναμη λευκού καθαρού φωτός να εισέρχεται στο σώμα σας. 
• Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τις αναπνοές απολαμβάνοντας τα αιθέρια έλαια μέχρι να αισθανθείτε ότι ολοκληρώθηκε ο εξαγνισμός. 
• Ολοκληρώστε με λίγα λεπτά παρατήρησης της αναπνοής σας και περιμένετε λίγο πριν σηκωθείτε και αρχίσετε να κινείστε.