Αρωματοθεραπεία για Συναισθήματα

Τα αιθέρια έλαια δεν είναι αδρανείς αλλά ζωντανές και δυναμικές ουσίες γιατί περιέχουν τη δύναμη του φυτού από το οποίο προέρχονται. Οι πρόγονοί μας είχαν μια έντονη αίσθηση όσφρησης που έμοιαζε πολύ με αυτή των σκύλων. Μπορούσαν να μυρίσουν τον κίνδυνο, το φαγητό ή έναν σύντροφο γιατί η επιβίωσή τους εξαρτιόταν από αυτό, ενώ ανάλογα με το τι μύριζαν κάθε φορά αποκτούσαν συναισθήματα φόβου, πείνας ή σεξουαλικής έλξης. Ο σύγχρονος άνθρωπος με την εξέλιξη του πολιτισμού έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της οσφρητικής του αίσθησης, την οποία μπορεί να αναπτύξει ξανά με λίγη εξάσκηση. 
Τα αιθέρια έλαια έχουν την ιδιότητα να καταπραΰνουν το νου και να ισορροπούν το σώμα επιδρώντας στο συναίσθημα, καθώς όταν μυρίζουμε κάτι ευχάριστο αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από το νου, ενώ ταυτόχρονα επιδρά και στη φυσιολογία του σώματός μας.  Για παράδειγμα, ένας σκληρός άνθρωπος που έχει τη τάση να είναι υπερβολικά αυστηρός, αναπτύσσει συχνά καρδιακά προβλήματα, όπως σκλήρυνση των αρτηριών. Η αρωματοθεραπεία σε μια τέτοια περίπτωση χρησιμοποιώντας το αιθέριο έλαιο Τριαντάφυλλου θα δράσει τονωτικά στο όργανο της καρδιάς μαλακώνοντας το συναίσθημα. 

Τεχνικές για την ανακούφιση του Θυμού
Ο θυμός είναι ένα αρνητικό και καταστροφικό συναίσθημα που μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα για τον εαυτό μας και για τους άλλους, καθώς επηρεάζει σώμα και μυαλό. Η αλληλεπίδραση του θυμού με το σώμα πολλές φορές οφείλεται σε ένα πιεσμένο συκώτι που οδηγεί με τη σειρά του στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η ανασφάλεια και το αίσθημα ότι έχουμε πληγωθεί μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του θυμού ως μια μέθοδο αυτοπροστασίας. 
Κάποιες σχολές προτείνουν την απελευθέρωση και εκτόνωση του θυμού φωνάζοντας στους άλλους. Ωστόσο είναι ωφελιμότερο να συγκρατήσουμε το θυμό μας δείχνοντας ανεκτικότητα, συμπόνια και στοργή απέναντι στον εαυτό μας, ώστε να επαναφέρουμε την αρμονία στο σώμα μας. 
Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θυμό μας και το να μυρίσουμε ένα αιθέριο έλαιο κατευθείαν από το μπουκάλι είναι μια χρήσιμη τεχνική με άμεσα αποτελέσματα. Επίσης, ένα μπάνιο που περιλαμβάνει αιθέρια έλαια μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτούμε καλύτερα και να ηρεμήσουμε. 
Τα καταλληλότερα αιθέρια έλαια για την ανακούφιση του θυμού είναι το Χαμομήλι που καταπραΰνει τη θέρμη του θυμού, το Ylang-Ylang που βοηθά στη διάλυση της έντασης και το Τριαντάφυλλο που μπορεί να μαλακώσει μια οργισμένη καρδιά. Επιπλέον, όταν γνωρίζουμε πως ένα συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει το θυμό μας, είναι καλό να χρησιμοποιούμε μια ηρεμιστική μυρωδιά από πριν. Για την αντιμετώπιση της οξυθυμίας πριν αυτή καταστεί εκτός ελέγχου ετοιμάστε ένα διάλυμα από αιθέρια έλαια Λεβάντας, Μαντζουράνας, Βενζόης, Κυπαρισσιού και Σανταλόξυλου και ψεκάστε το χώρο σας κατά διαστήματα.

Τεχνικές για την καταπολέμηση του Φόβου
Ο φόβος είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που μπορεί να ξεκινήσει από μια απλή ανησυχία, να επιφέρει αναστάτωση και δέος για το αύριο και να μετατραπεί σε έντονο τρόμο και πανικό. Το σώμα μας αντιδρά με ταχυκαρδίες, γρήγορες αναπνοές και ορισμένες φορές αίσθημα παράλυσης ή ζαλάδας, ενώ το μυαλό μας λέει να το βάλουμε στα πόδια. 
Αν ο φόβος είναι ξαφνικός και αναπάντεχος, προσπαθήστε να κάτσετε και να ισορροπήσετε την αναπνοή σας. Αν έχετε στη τσάντα σας κάποιο αιθέριο έλαιο βάλτε λίγες σταγόνες σε ένα μαντήλι και εισπνεύστε βαθιά. Όταν ο φόβος κάνει συχνά την εμφάνισή του με γνωστή αιτία, όπως π.χ. φόβος ομιλίας σε κοινό, προσπαθήστε να εστιάσετε τη προσοχή σας στην κοιλιακή χώρα παίρνοντας βαθιές αναπνοές και φέρνοντας τη προσοχή σας στο κέντρο σας. 
Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση του φόβου είναι το Νερολί και το Λιβάνι, τα οποία είναι κατευναστικά και βοηθούν στην ισορρόπηση της αναπνοής. Επίσης το αιθέριο έλαιο Λεβάντας είναι ηρεμιστικό και αρκετά ήπιο και μπορούμε να το μυρίζουμε κατευθείαν από το μπουκάλι. 
Φτιάξτε ένα μείγμα που θα περιέχει αιθέρια έλαια, όπως Λεβάντας, Μελισσόχορτου, Ylang-Ylang, Βενζόης, Τριαντάφυλλου, Ιεροβότανου και έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι στη τσάντα σας για εισπνοές. 

Τεχνικές για την καταπολέμηση της Κατάθλιψης
Ο όρος κατάθλιψη καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων με διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις και συμπεριφορές. Ένας καταθλιπτικός μπορεί να είναι ληθαργικός, απαθής και να δραστηριοποιείται ελάχιστα, ενώ κάποιος άλλος να είναι νευρικός, υπερδραστήριος, να έχει εξάρσεις και δυσκολίες στον ύπνο. 
Όταν η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από απάθεια και ληθαργικότητα τότε χρειάζονται αναζωογονητικά αιθέρια έλαια. Σε αυτή τη περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια στο μπάνιο και όχι να αφεθείτε σε κάποιον να σας κάνει μασάζ, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει τη παθητικότητά σας. 
Κατάλληλά έλαια γι’ αυτή την περίπτωση είναι το Περγαμόντο, το Γεράνι, το Δενδρολίβανο, το Κυπαρίσσι και το Γιασεμί. Επίσης, το αιθέριο έλαιο Μέντας μπορεί να καθαρίσει τη σκέψη σας, ενώ το Μελισσόχορτο να σας βοηθήσει να βρείτε νέα ενδιαφέροντα στη ζωή σας. 
Όταν η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από άγχος και νευρική ένταση χρειάζονται κατευναστικά και ηρεμιστικά αιθέρια έλαια. Τα κατάλληλα έλαια γι’ αυτή την περίπτωση είναι το Χαμομήλι, το Σανταλόξυλο, το Ylang-Ylang, το Λιβάνι και το Ιεροβότανο, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο μασάζ, στο μπάνιο ή με συσκευή διάχυσης στο χώρο σας.

Τεχνικές για την καταπολέμηση της Ψυχικής Οδύνης
Η ψυχική οδύνη είναι ένα δύσκολο και συχνά καταστροφικό συναίσθημα που μπορεί να μας αφήσει απολύτως αθωράκιστους συναισθηματικά και ψυχικά. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ψυχική οδύνη κάποιου άλλου είναι πολύ δύσκολο να πούμε ή να κάνουμε κάτι για να τον παρηγορήσουμε. Ομοίως και όταν βιώνουμε οι ίδιοι μια τέτοια κατάσταση π.χ. λόγω πένθους, ότι και να πει ή να κάνει κάποιος δεν μας προσφέρει συνήθως καμία παρηγοριά. 
Κάτι που βοηθά σημαντικά κάποιον που νιώθει ψυχική οδύνη, είναι ένα σιωπηλό γεμάτο αγάπη και φροντίδα μασάζ με κατάλληλα αιθέρια έλαια, από έναν έμπειρο αρωματοθεραπευτή. Η πρώτη επιλογή λοιπόν, είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού για μία ή περισσότερες συνεδρίες αρωματοθεραπείας. Αυτό θα μας παρηγορήσει και θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε το ψυχικό τραύμα και τη θλίψη. 
Κατάλληλα αιθέρια έλαια που παρηγορούν και ζεσταίνουν τα συναισθήματα είναι το Τριαντάφυλλο, το οποίο είναι αρκετά διακριτικό και μπορούμε να το φορέσουμε και ως άρωμα. Επίσης το αιθέριο έλαιο Βενζόης, η Μαντζουράνα, ο Ύσσωπος και το Μελισσόχορτο είναι εξαιρετικά συναισθηματικά τονωτικά με αισιόδοξές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.