Κορτιζόλη η ορμόνη του Αγχους

Ξυπνάτε κουρασμένοι, αντιμετωπίζετε προβλήματα βάρους, ανεξέλεγκτη όρεξη κατά τις βραδινές κυρίως ώρες και μόνιμο αίσθημα υπερέντασης; Μήπως σας κατατρέχει ένα μόνιμο άγχος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Ίσως η κορτιζόλη, η λεγόμενη και ως ορμόνη του άγχους, να ευθύνεται για όλα τα παραπάνω. 
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, σε απόκριση στις φυσιολογικές σωματικές διεργασίες, που κυμαίνονται από το πρωινό ξύπνημα και την άσκηση, ως την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Συντίθεται στη φλοιώδη μοίρα των επινεφριδίων από την κορτιζόνη, η οποία είναι αδρανής μέχρι να μετατραπεί στη δραστική της μορφή, την υδροκορτιζόνη. Διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια με αποτέλεσμα τη μείωση των εκκρίσεων του πεπτικού και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 
Θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του άγχους, καθώς όταν το άγχος είναι αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και μόνιμο, όπως συμβαίνει στην κατάθλιψη, τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητα συμπτώματα, φθείροντάς τον. 
Μερικά από αυτά τα ανεπιθύμητα συμπτώματα είναι : η διαρκής βιασύνη, η συσσώρευση υπερβολικά πολλών υποχρεώσεων μέσα σε ένα 24ωρο, η κατάθλιψη, η κούραση, η μειωμένη λίμπιντο, η δυσκολία στη συγκέντρωση, τα μεγάλα ποσοστά λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς κ.α. Σε περιπτώσεις που τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά σε μόνιμη βάση, μπορεί να προκληθούν σοβαρότερες παρενέργειες όπως απώλεια μυϊκής μάζας, εναπόθεση λίπους, χρόνια κόπωση, υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, οστεοπόρωση, καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης και ελαττωμένη παραγωγή συνδετικού ιστού που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή επούλωση τραυμάτων κ.α.
 
Βάλτε την κορτιζόλη.. στη θέση της! 
Τα παραπάνω συμπτώματα επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση που συνδέει το μυαλό (τι σκεφτόμαστε), με το νευρικό (τον τρόπο με τον οποίο αυτά που σκεφτόμαστε περνούν στο σώμα μας) και το ορμονικό μας σύστημα (το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες και τις συμπεριφορές κάθε σημείου του κορμιού μας). 
Καταλήγουμε έτσι στο συμπέρασμα, πως μόνο με ένα ολοκληρωμένο πλάνο διατροφής, άσκησης και συμπεριφοράς μπορούμε να.. βάλουμε επιτέλους τη κορτιζόλη στη θέση της! 
Το να τρώμε σωστά, να αναπαυόμαστε αρκετά, να ασκούμαστε τακτικά και να σκεφτόμαστε θετικά, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας, είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το καθημερινό άγχος και να αποφύγουμε την έκθεση σε χρόνιες στρεσογόνες καταστάσεις. 

Φυτοθεραπεία 
Και εδώ η φύση έρχεται πάλι να δώσει τις δικές της λύσεις με τη φυτοθεραπεία, η οποία αναφέρεται στη χρήση των φυτών ανάλογα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. 
Υπάρχει μια κατηγορία φυτών τα οποία ονομάζονται προσαρμογόνα (adaptogens), επειδή ακριβώς έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζουν τη δράση τους στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού, βοηθώντας στην ισορροπία και την αποκατάσταση διάφορων διαταραχών. 
Παράλληλα, τα συγκεκριμένα βότανα έχουν την ιδιότητα να επαναφορτίζουν τα επινεφρίδια, βοηθώντας τον οργανισμό να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση ομαλοποιώντας τις φυσικές λειτουργίες του. Έτσι η χρήση τους θα μας κάνει ακόμα πιο ανθεκτικούς στις βλαβερές συνέπειες των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. 
Διαβάστε παρακάτω πως δρουν ορισμένα από αυτά τα μαγικά βότανα. 
 Τζίνσενγκ (Panax Ginseng) 
Το ασιατικό Τζίνσενγκ θεωρείται το πιο γνωστό προσαρμογόνο. Είναι ιδιαίτερα τονωτικό, καθώς απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαταθλιπτική δράση, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται κατάλληλο τόσο για την αντιμετώπιση της φυσικής αδυναμίας και εξάντλησης, όσο και σε περιπτώσεις έντονου άγχους και κατάθλιψης ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονου συναισθηματικού ή διανοητικού στρες και νευρικής υπερκόπωσης. 
 Αστράγαλος (Astragalus Membranaceus) 
Ο Αστράγαλος θεωρείται από τους ειδικούς πως ανήκει στα ισχυρά προσαρμογόνα βότανα, καθώς βοηθά στην προστασία έναντι διαφορετικών διαταραχών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού, ψυχικού και συναισθηματικού στρες. Δρα στα επινεφρίδια περιορίζοντας την έκκριση αδρεναλίνης και μπορεί να επιδράσει θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα ατόμων που έχουν εκτεθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, τονώνοντας τον οργανισμό και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ιδανικό για χρήση από άτομα που αισθάνονται ατονία, κόπωση, που κρυολογούν συχνά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης. 
 Γλυκόριζα (Glycyrhiza Glabra) 
Η Γλυκόριζα επιδρά στα επινεφρίδια επιδεικνύοντας ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια της κορτιζόνης. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ασκεί μια πολύπλευρη δράση στον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Για το λόγο αυτό συγκαταλέγεται στα προσαρμογόνα βότανα, καθώς όταν τα επίπεδά των οιστρογόνων στο αίμα είναι υψηλά η δράση της είναι παρεμποδιστική ενώ όταν είναι χαμηλά δρα αθροιστικά. Επιπλέον ανακουφίζει άριστα από προβλήματα του αναπνευστικού, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση. 
 Ροδιόλα (Rhodiola Rosea) 
Η Ροδιόλα έχει χαρακτηρισθεί ως ένα φυσικό και ασφαλές αναβολικό βότανο με αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση. Θεωρείται πως αυξάνει την αντίσταση απέναντι στο στρες, καθώς και την αντίσταση του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Δρα ως προσαρμογόνο βότανο και περιέχει φυτοχημικές ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος, καθώς καταστέλλουν την παραγωγή των επιπέδων κορτιζόλης στον οργανισμό. Έχει αποδειχθεί πως η χρήση της αποκαθιστά διατροφικές διαταραχές και αϋπνία απαλύνοντας την ψυχική και σωματική κόπωση και προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες, το άγχος, την ακτινοβολία και την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Δυστυχώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να τη βρείτε στη φυσική της μορφή, όμως πωλείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής.