Φοινικέλαιο (Palm Oil)

Το Φοινικέλαιο προέρχεται με επεξεργασία από το μεσοκάρπιο των καρπών του Φοινικόδεντρου Elaeis Guineensis  και είναι το δεύτερο σε παραγωγή φυτικό έλαιο στο κόσμο, αποτελώντας βασική καλλιέργεια στις παράκτιες περιοχές κυρίως της Αφρικής αλλά και της Νότιας Αμερικής το συγγενές είδος Elaeis Oleifera. Αποτελεί βασικό συστατικό μαγειρικής στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Βραζιλίας και η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη λόγω του χαμηλότερου κόστους του, αλλά και της υψηλής οξειδωτικής του σταθερότητας όταν χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα.
Το Φοινικέλαιο έχει φυσικό κοκκινωπό χρώμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε β-καροτένιο και δεν πρέπει να συγχέεται με το λάδι καρύδας που προέρχεται από τον πυρήνα του Κοκοφοίνικα. Είναι πλούσιο σε τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), που προστατεύει και ενυδατώνει, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί την επιδερμίδα με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το δέρμα προκαλώντας ρυτίδες.
Η κοινή μορφή της βιταμίνης Ε, τοκοφερόλη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων του δέρματος, καθώς και σε πολλά προϊόντα αντιγήρανσης. Το έλαιο έχει την ιδιότητα να διεισδύει στα κατώτερα στρώματα του δέρματος επουλώνοντας,  προστατεύοντας και δίνοντας τροφή στην γερασμένη επιδερμίδα.
Χρησιμοποιείται σε κρέμες, λοσιόν, σαμπουάν και μαλακτικά, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό στη σαπωνοποιία, καθώς έχει την ιδιότητα να καθαρίζει σε βάθος απομακρύνοντας τη λιπαρότητα από το δέρμα και τα μαλλιά.