Έλαιο Νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil)

Το Λάδι Νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil) προέρχεται από την συμπίεση των σπόρων και των ανθών του φυτού Oenothera Biennis. Η κοινή ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι τα κίτρινα άνθη του ανοίγουν κυρίως τη νύχτα.
Γνωστό εδώ και αιώνες από τους ινδιάνους της Β. Αμερικής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το έγχυμα του φυτού για την επούλωση πληγών αλλά και στη διατροφή τους, καθώς το έλαιο του Νυχτολούλουδου είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα σε γ - λινολενικό οξύ (GLA),το οποίο επηρεάζει πολλές από τις λειτουργίες των ενζύμων του σώματος.
Σήμερα χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε συμπληρώματα διατροφής με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις, όπως διαβητικές νευροπάθειες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, κατακράτηση υγρών, μασταλγία, έκζεμα, δερματοπάθειες κ.α. Έχει επίσης αναφερθεί ότι το έλαιο νυχτολούλουδου μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της καλοήθους νόσου του μαστού.
Εξωτερικά το έλαιο του Νυχτολούλουδου χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελαφρύ λάδι με ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, ιδανικό ως φορέας προσθήκης διάφορων αιθέριων ελαίων.