Αραχιδέλαιο (Φυστικέλαιο)

Το Αραχιδέλαιο ή Φυστικέλαιο (Peanut Oil) προκύπτει από την επεξεργασία των καρπών του φυτού Arachis Hypogaea, το οποίο προέρχεται από την Κεντρική Αμερική. Το φυτό άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά στη περιοχή της Παραγουάης και η καλλιέργεια του εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Στην Ελλάδα είναι γνωστό σαν αράπικο φιστίκι. 
Πρόκειται για εγκεκριμένο προϊόν από τον FDA στις ΗΠΑ, κατέχοντας θέση στη κορυφή της πυραμίδας μαζί με το ελαιόλαδο, καθώς θεωρείται πως προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα βοηθάει στο χάσιμο βάρους. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα σε περιπτώσεις ξηροδερμίας και άλλων δερματικών παθήσεων που προκαλούν απολέπιση. Στη σαπωνοποιία θεωρείται απαραίτητο συστατικό, καθώς αναμεμειγμένο με άλλα έλαια χαρίζει πλούσιο, ενυδατικό αφρό που μαλακώνει την επιδερμίδα.
Κατάλληλο για τη περιποίηση του τριχωτού της κεφαλής, αντιμετωπίζει δραστικά τη ξηροδερμία δυναμώνοντας την αδύναμη τρίχα, επαναφέροντας τη φυσική υγρασία και προστατεύοντας από τη ψαλίδα. Για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας αναμειγνύετε μισή κούπα φυστικέλαιο με 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου Tee Tree και μια κουταλιά χυμό λεμονιού. Εφαρμόζετε στις ρίζες για 1-2 ώρες και στη συνέχεια λούζεστε.
Επίσης, θεωρείται ιδανικό για επάλειψη σε σκασμένα χείλη.