Λάδι Macadamia

Το λάδι Macadamia προέρχεται από τους καρπούς του δέντρου Macadamia Integrifolia, που είναι εγγενές στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και σήμερα η καλλιέργειά έ του χει εξαπλωθεί στη Χαβάη, τη Καλιφόρνια και την Φλόριντα. Οι καρποί του δέντρου είναι από τους δημοφιλέστερους βρώσιμους καρπούς, καθώς διακρίνονται για την γλυκιά γεύση τους και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά με αξιοσημείωτα για την υγεία οφέλη. Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο, ενώ 100 γρ ξηρών καρπών Macadamia παρέχουν 3,6 mg σεληνίου.
Το λάδι που παράγεται από τους καρπούς του δέντρου, διαθέτει λεπτόρρευστη υφή και  ελαφριά οσμή καρυδιού και είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ενώ παρουσιάζει αισθητά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επίσης, διαθέτει υψηλή θερμοχωρητικότητα και γι αυτό θεωρείται ιδανικό στο τηγάνισμα.
Ως βρώσιμο λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανάπτυξη φλεγμονών και για το λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο για άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, υποστηρίζεται από ορισμένους πως βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και στο άσθμα.
Σε καλλυντική χρήση θεωρείται εξαιρετικό για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, καθώς απορροφάται γρήγορα χωρίς να αφήνει υπολείμματα λιπαρότητας, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την απομάκρυνση του μακιγιάζ αφήνοντας το δέρμα καθαρό. Επιπλέον, διαθέτει φυσικό δείκτη προστασίας από τον ήλιο και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες επιδρώντας θετικά στο μεταβολισμό του δέρματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ενυδατική κρέμα σώματος, αλλά και ως μαλακτική κρέμα μαλλιών, καθώς επανορθώνει τη βλάβη της τρίχας δίνοντας όγκο και μεταξένια υφή.