Spa (ISPA: International Spa Association)

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο ορισμός της λέξης Spa προέρχεται απΆ το ακρώνυμο «sanus per aqua» που σημαίνει «υγεία που προέρχεται από τα νερά». 
Η γενική ιδέα του Spa έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της σύγχρονης υδροθεραπείας. 
Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι, το 1936, σε ένα μικρό χωριό της περιοχής των Αρδεννών στη Γαλλία, το όνομα «Spa» χρησιμοποιούνταν για να προσδιορίσει θερμές μεταλλικές πηγές, που ανακαλύφθηκε ότι είχαν θεραπευτικές και ιαματικές ιδιότητες. Οι πρώτες πισίνες Spa κατασκευάστηκαν στο Βέλγιο, ενώ λίγα χρόνια μετά, ο William Slingsby ανακάλυψε τις θειούχους πηγές στο Tewhit, κοντά στο Harrogate στην Αγγλία, και σύγκρινε αυτές τις θειούχους μεταλλικές πηγές με αυτές του Βελγίου. 
Το 1933, τα ιαματικά νερά της Αμερικής αναγνωρίστηκαν επισήμως με την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υδροθεραπευτικής «Simon Baruch» στο Saratoga Springs Spa. Επίσης, στο Εθνικό Πάρκο Hot Springs στο Αρκάνσας, μια άλλη ομάδα γιατρών, μελέτησε και εφάρμοσε θεραπεία σε πισίνα και υποβρύχια φυσιοθεραπεία. Λίγο αργότερα, το 1936, ο Roosevelt ταξίδεψε με ειδικό προεδρικό τρένο στο Hot Springs, όπου επισκέφθηκε το Στρατιωτικό και Ναυτικό Νοσοκομείο και το Bath House Row. Την ίδια χρονιά, ο Dr. Albert W. Wallace περιέγραψε τα κέντρα θεραπείας spa της Αμερικής και την πλήρη ιατρική τους δυναμική. 
Έτσι, απαρίθμησε 10 γενικά χαρακτηριστικά των spa
1. Ορθή χρήση των μεταλλικών πηγών και των κλιμάτων
2. Κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση
3. Σωστή υγιεινή διατροφή
4. Συστηματική ξεκούραση
5. Μεθοδική άσκηση
6. Ορθή γνώση των αποθεμάτων και των ορίων του ασθενούς
7. Θεραπείες Spa, συμπεριλαμβανομένων και φυσικών, ηλεκτρικών, ηλιοθεραπευτικών και υδροθεραπευτικών διαδικασιών, που να παρέχονται από ικανούς θεράποντες γιατρούς
8. Προγραμματισμός και συντονισμός της μέρας του ασθενούς
9. Αναπτέρωση του ηθικού
10. Ανάπτυξη κατάλληλης προοπτικής (του ασθενούς και του γιατρού) ενάντια στην ασθένεια από την οποία πάσχει ο ασθενής επιβεβαίωναν την αξία των θεραπειών που προσφέρονται στα «κέντρα θεραπείας» για «χρόνιες καταστάσεις αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επηρεάζουν την καρδιά και την κυκλοφορία τους αίματος, για ρευματικές διαταραχές, παθήσεις του στομάχου, του λεπτού και παχέος εντέρου, της χοληδόχου κύστης και του ήπατος, διαταραχές του νευρικού συστήματος, ορισμένες αλλοιώσεις του δέρματος και κάποιες παθήσεις του μεταβολισμού». 

Κατηγορίες Spa
Σύμφωνα μα την διεθνή ομοσπονδία Spa, (ISPA= International Spa Association) αναγνωρίζονται 7 τύποι Spa: 
Club Spa 
Είναι κέντρα που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την βελτίωση της φυσικής κατάστασης συνδυάζοντας προγράμματα άθλησης με υπηρεσίες Spa. 
Day Spa / City Spa 
Είναι κέντρα που προσφέρουν μια σειρά διευρυμένων υπηρεσιών spa σε συνδυασμό με αισθητικές φροντίδες ή φροντίδες καλλωπισμού. 
Destination Spa
Είναι κέντρα που πρωταρχικό σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον επισκέπτη να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες. 
Medical Spa 
Είναι κέντρα που λειτουργούν με την άδεια και την ευθύνη ενός γιατρού, συνδυάζοντας την ιατρική θεραπεία, την κοσμητική ιατρική και τις υπηρεσίες ευεξίας, με εναλλακτικές - συμπληρωματικές θεραπείες. 
Mineral springs Spa 
Είναι μονάδες ή κέντρα Spa που είναι εγκαταστημένα κοντά σε ιαματική φυσική πηγή και προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν σαν κύρια βάση τα νερά της πηγής και τα συστατικά τους. 
Resort / Hotel Spa 
Είναι κέντρα εγκατεστημένα σε τουριστική περιοχή ή εντός ενός ξενοδοχείου και παρέχουν υπηρεσίες spa, βελτίωση της εμφάνισης καθώς και εξειδικευμένη διατροφή. 
Cruise Ship Spa
Πραγματοποιούνται σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια που προσφέρουν υπηρεσίες βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και ευεξίας συνοδευόμενα με διαιτολογικές επιλογές προσαρμοσμένες στο πνεύμα των υπηρεσιών. 

Διαδικασία Εφαρμογής ενός Spa
Μια περιποίηση σε ένα χώρο Spa περιλαμβάνει κινήσεις, κατά τις οποίες η μια ακολουθεί την άλλη με χαλαρή ρυθμικότητα. Σταδιακά, το σώμα και το πνεύμα μαθαίνουν να συμπορεύονται σε διαφορετικό ρυθμό απΆ αυτό του εξωτερικού κόσμου.
• Πρώτο στάδιο: η υποδοχή
• Δεύτερο στάδιο: το μπάνιο με ατμό
• Τρίτο στάδιο: η απολέπιση
• Τέταρτο στάδιο: η περιτύλιξη με λάσπη ή με φύκια
• Πέμπτο στάδιο: η μάλαξη
• Έκτο στάδιο: το μπάνιο
• Έβδομο στάδιο: η χαλάρωση

Οι θεραπείες που προσφέρονται μέσω spa είναι οι εξής: 
Μπάνιο με υδρομασάζ ή υδρομάλαξη: Συμβάλει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, στο αδυνάτισμα, καθώς και στην ανακούφιση από οσφυϊκούς πόνους και αρθροπάθειες. 
Ατμόλουτρα: Αυξάνει την εφίδρωση και προκαλεί απώλεια υγρών. 
Λασπόλουτρα: Καταπολεμούν ρυτίδες και την κυτταρίτιδα. 
Θαλασσοθεραπεία: Υδροθεραπεία που στηρίζεται στη χρήση θαλασσινού νερού και εκμεταλλεύεται τις ευεργετικές του ιδιότητες σε μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών και λοιμώξεων. 
Θεραπεία με φύκια: Επάλειψη του σώματος με παρασκεύασμα από θαλάσσια φύκια και ζεστό νερό και στη συνέχεια τύλιγμα με πλαστική μεμβράνη και ζεστή κουβέρτα. 
Θεραπεία αποτοξίνωσης: Επιτυγχάνεται αποτοξίνωση ή χαλάρωση του οργανισμού. 
Θεραπεία με σοκολάτα ή κοινώς σοκολατοθεραπεία: Προσφέρει πλούσια ενυδάτωση και βελούδινη υφή στην επιδερμίδα. 
Θεραπεία με μάλαξη: με την οποία επιτυγχάνεται: αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αύξηση της  αιματικής κυκλοφορίας, ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Είδη Μάλαξης που εφαρμόζονται στα Spa
Η μάλαξη αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για να ολοκληρωθεί ένα τελετουργικό «Spa». Έτσι θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει μεγάλη γκάμα ειδών μάλαξης σΆ ένα κέντρο Spa, προσφέροντας τα διάφορα είδη απΆ όλο τον κόσμο. Κάποια από τα πιο δημοφιλή είδη μάλαξης αναλύονται παρακάτω: 
Μάλαξη με θερμούς λίθους (Hot Stones) 
Η μάλαξη με θερμούς λίθους είναι μία ιδιαίτερα βαθιά και χαλαρωτική τεχνική μάλαξης, που βοηθά ιδιαίτερα στη χαλάρωση της μυϊκής έντασης. Τα οφέλη της παραπάνω μάλαξης είναι: χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, βελτίωση της κυκλοφορίας, ανακούφιση από ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ινομυαλγίες, πόνους περιόδου, οσφυαλγίες, μείωση του στρες και της έντασης και της αϋπνίας. 
Παραδοσιακό Ταϊλανδέζικο Μασάζ
Διευκολύνει τη σύνδεση ανάμεσα στο πνεύμα και στο σώμα, χαλαρώνει τους μυς, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, ρυθμίζει την πίεση και το λεμφικό σύστημα, θρέφει τα κύτταρα, αποβάλλει τις τοξίνες και προστατεύει τον οργανισμό από τις μολύνσεις, τονώνει το δέρμα, διεγείρει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει τη γενική κατάσταση του σώματος. 
Σουηδική Μάλαξη
Ευεργετεί τόσο το μυοσκελετικό, όσο και το κυκλοφορικό σύστημα, είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της μυϊκής κόπωσης και φυσικής εξάντλησης, αποφέρει βαθιά χαλάρωση, απαλύνει τον πόνο και βοηθά στην ανανέωση του κουρασμένου δέρματος, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί την λεμφική κυκλοφορία.
Τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι τα ιαματικά λουτρά γνωρίζουν τεράστια ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Χάρη στην ανακάλυψη των ευεργετικών ιδιοτήτων των ιαματικών νερών όλο και περισσότερα άτομα επισκέπτονται τα λουτρά τόσο για χαλάρωση όσο και για ίαση διάφορων σωματικών προβλημάτων. Έτσι, ανάλογα με το πρόβλημα που έχει κανείς επιλέγει και τον κατάλληλο προορισμό.