Κερί Μέλισσας (Beeswax)

Το φυσικό κερί της μέλισσας (Beeswax), παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες του είδους Apis Mellifera (Μέλισσα η Ευρωπαϊκή). Πρόκειται για ένα εντελώς ακατέργαστο προϊόν, με χαρακτηριστική μυρωδιά και φυσικό χρώμα, του οποίου η παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή της κυψέλης. Οι νεαρές μέλισσες αφού το ζυμώσουν το χρησιμοποιούν για το χτίσιμο της κυψέλης και το σφράγισμα των κελιών που αποθηκεύουν με μέλι. 
Το φυσικό κερί μέλισσας περιέχει υδρογονάνθρακες, εστέρες, πολυεστέρες οξέων, αλκοόλες, υδροξυοξέα και διάφορα άλλα στοιχεία σε μικρότερες ποσότητες. Σε αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά του οφείλονται και οι ευεργετικές του ιδιότητες. Το χρώμα του είναι κιτρινωπό και οφείλεται στα υπολείμματα πρόπολης, μελιού και γύρης που συσσωρεύονται με τον καιρό στις κηρήθρες. Το άσπρο κερί που πωλείται στο εμπόριο προκύπτει μετά από έντονη επεξεργασία λεύκανσης κατά την οποία χάνονται όλες σχεδόν οι ευεργετικές του ιδιότητες ή πρόκειται για νοθευμένο κερί με παραφίνες και ιδιαίτερα βλαπτικές ιδιότητες. 
Το μελισσοκέρι χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών, βελτιώνοντας τις ιδιότητες και την σταθερότητα τους, αλλά και σε αποσμητικά, οδοντόπαστες, σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος, κρέμες σώματος, πρόσωπου κ.α. Επίσης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία βερνικιών και λιπαντικών. 
Αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό, το οποίο μπορεί να προστεθεί σε πολλά καλλυντικά, σαπούνια και βάσεις αρωμάτων. Έχει μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ είναι ιδανικό για πολύ ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Δημιουργεί μία μεμβράνη πάνω στην επιδερμίδα, η οποία την προστατεύει απέναντι σε εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες, διατηρώντας την φυσική της υγρασία και επιτρέποντας ταυτόχρονα στο δέρμα να αναπνέει. Έχει την ιδιότητα να φυλακίζει την υγρασία της επιδερμίδας, βοηθώντας στην ανάπλαση των κυττάρων και διατηρώντας την απαλή και ελαστική. 
Με μελισσοκέρι μπορούμε να φτιάξουμε παραδοσιακές κηραλοιφές και χειροποίητα σπιτικά καλλυντικά και σαπούνια φροντίζοντας το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά μας με τον πιο φυσικό τρόπο. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε οικολογικά γυαλιστικά για ξύλινες επιφάνειες ή να παρασκευάσουμε τα δικά μας ευωδιαστά διακοσμητικά και απόλυτα φυσικά κεριά. 
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να προμηθευτούμε αγνό κερί μέλισσας χωρίς το κίνδυνο νοθείας, είναι να το αγοράσουμε από έναν έμπιστο μελισσοκόμο.