Τζίνσενγκ (Panax Ginseng)

Οικογένεια: Araliaceae, Γένος: Panax 
Το Τζίνσενγκ (Ginseng) είναι ένα πολυετές φυτό με σαρκώδη ρίζα, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Araliaceae και το βρίσκουμε σε ολόκληρο σχεδόν το Βόρειο Ημισφαίριο, τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και κυρίως στη Κορέα, τη Βόρεια Κίνα και τη Σιβηρία. 
Η λέξη Τζίνσενγκ προέρχεται από τον Κινέζικο όρο “renshen” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "ανθρώπινη ρίζα". Ο βοτανικός όρος Panax, που προσδιορίζει το γένος, προέρχεται από την ελληνική λέξη "πανάκεια". Από τη ρίζα του ασιατικού φυτού προέρχονται όλα τα σκευάσματα με το όνομα Τζίνσενγκ. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του είδους Panax που φέρουν το όνομα Τζίνσενγκ και έχουν παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες, όπως το κινέζικο και το κορεάτικο Τζίνσενγκ που είναι ασιατικές ποικιλίες και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές και ακόμη το Τζίνσενγκ Βορείου Αμερικής, το ρωσικό ή σιβηριανό Τζίνσενγκ, το βραζιλιάνικο, το ινδικό Τζίνσενγκ κ.α.
Το Τζίνσενγκ φαίνεται να ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα πριν από 5.000 χρόνια. Αν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η ρίζα του φυτού αποτέλεσε, σε πρώτη φάση μόνο τροφή για το πληθυσμό, ωστόσο οι Κινέζοι ανακάλυψαν σύντομα τις αναζωογονητικές του ιδιότητες και μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν ως γενικό τονωτικό του οργανισμού. Έχει δε, χαρακτηρισθεί από τους ίδιους ως “προσαρμογόνο” θεραπευτικό φυτό, καθώς θεωρούν πως έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται  ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Στις αρχές του 17ου αιώνα η ζήτηση για Τζίνσενγκ αυξήθηκε τόσο, ώστε ξεκίνησε η εντατική και συστηματική καλλιέργεια του στην Ασία. Στην Αμερική το βότανο ακολούθησε την ίδια πορεία. Η ρίζα εντοπίστηκε στο Καναδά το 1716 από έναν ιερέα και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα τα φυσικά αποθέματα είχαν εξαντληθεί. Τότε ξεκίνησε και στην Αμερικάνικη Ήπειρο η συστηματική καλλιέργεια του φυτού. Πηγές αναφέρουν πως το άγριο Τζίνσενγκ έφτασε στο σημείο της εξαφάνισης του τόσο στην Ασία όσο και την Αμερική. Το 2010, διακινήθηκαν 80.000 τόνοι Ginseng στο διεθνές εμπόριο, παραγόμενο από 4 κυρίως χώρες: τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Η βασική ιδιότητα του Τζίνσενγκ είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα. Επιπλέον, διεγείρει τους ενδοκρινείς αδένες βοηθώντας στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και των μετάλλων. Αυξάνει γενικότερα την αντίσταση του οργανισμού απέναντι σε όλους τους εξωτερικούς βλαβερούς παράγοντες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Έχουν γίνει εκατοντάδες συστηματικές επιστημονικές έρευνες για το συγκεκριμένο βότανο και από πάρα πολλούς θεραπευτές και ερευνητές, το Τζίνσενγκ θεωρείται σήμερα ο βασιλιάς των τονωτικών. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται κατά της σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης. Θεωρείται κατάλληλο τόσο για την αντιμετώπιση της φυσικής αδυναμίας και εξάντλησης, όσο και σε περιπτώσεις έντονου άγχους και κατάθλιψης ή σε περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονου συναισθηματικού ή διανοητικού στρες και νευρικής υπερκόπωσης. Αποτελεί ισχυρό διεγερτικό του οργανισμού καθώς χρησιμοποιείται ακόμη και από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσης τους. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανάρρωσης ασθενών καθώς και σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που αισθάνονται πτώση της ζωτικότητας τους. Επίσης, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ανδρικών κυρίως, σεξουαλικών δυσλειτουργιών (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση). 
Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, το Τζίνσενγκ θεωρείται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενειών της καρδιάς, των νεφρών και του κυκλοφορικού συστήματος. Γενικά το Τζίνσενγκ, λόγω της υψηλής τονωτικής του δράσης αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα και προτείνεται για κάθε τύπου θεραπεία. Υποστηρίζεται πως το συγκεκριμένο βότανο περισσότερο τονώνει από το να θεραπεύει, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά σε κάθε θεραπεία ισχυροποιώντας και βοηθώντας τον οργανισμό να αποκατασταθεί.
Το Ginseng θεωρείται σχετικά ασφαλή στη χρήση του. Συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν σε περίπτωση υπερδοσολογίας ή παρατεταμένης χρήσης είναι ναυτία, έμετος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, ουρική ακράτεια, διάρροια, πυρετός, αυξημένη πίεση του αίματος κ.α. Δεν πρέπει να συνδυάζετε με αντικαταθλιπτικά χάπια και αποφεύγεται σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.