Μάκα (Lepidium Meyenii)

Οικογένεια: Brassicaceae, Γένος: Lepidium
Η Μάκα (Maca) είναι ρίζωμα που ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα (4.100-4.500m.) και σε συνθήκες στις οποίες τα περισσότερα φυτά δεν μπορούν να αναπτυχθούν (φτωχό έδαφος, ψυχρό κλίμα). Προέρχεται από τις Aνδεις και για 2.000 χρόνια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βότανα στο τόπο καταγωγής της. 
Το αρχαίο φυτό από το Περού με ευεργετική επίδραση στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής, της δύναμης και της σεξουαλικής ενέργειας, είναι γνωστό στους ιθαγενείς των Aνδεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Η ανάπτυξη, το μέγεθος, και οι διαστάσεις της Μάκα είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδικιού και της κράμβης με τα οποία είναι συγγενής.
Περιέχει πληθώρα ενεργών συστατικών όπως βιταμίνες Β1, Β2 και C, πρωτεΐνες (μέχρι 11%), φυτικές ίνες (cellulose και lignin), τανίνες, μεταλλικά στοιχεία (Κάλλιο, Βισμούθιο, Χαλκό, Σίδηρο, Φώσφορο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο κτλ.), φρουκτόζη, γλυκόζη, αμινοξέα (Αργινίνη, Αλανίνη κτλ.), στερόλες, καροτένη και νιασίνη. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Μάκα χρησιμοποιείται κυρίως ως τονωτικό του οργανισμού και για την αντιμετώπιση προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας. Ανήκει στη κατηγορία των Superfoods καθώς είναι μία πραγματική "φαρμακαποθήκη" της φύσης. Η τονωτική δράση της οφείλεται στη πληθώρα βιταμινών, οξέων και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Χρησιμοποιείται από αθλητές για αύξηση της αντοχής και βελτίωση των επιδόσεων. Ως αφροδισιακό, η Μάκα αποκαλείται από πολλούς και "Viagra της φύσης". Η κατανάλωση Μάκας θεωρείται πως αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία, αυξάνει τη Libido (σε άνδρες και γυναίκες) και βελτιώνει τη ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος (οι ιδιότητες αυτές επιβεβαιώνονται από κλινικές έρευνες μικρού δείγματος). Η Μάκα αναφέρεται πως αυξάνει τη γονιμότητα χωρίς όμως να υπάρχουν κλινικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. 
Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της Μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη. Η Μάκα είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο και περιέχει λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λινολεϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες.
Επίσης, η χρήση της μπορεί να βοηθήσει σε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο. Συμβάλλει στην αντιγήρανση και δρα κατά των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης, εξαιτίας του ασβεστίου και της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχει.

Οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά ενδεικτικές και δεν συνίσταται να λαμβάνετε βότανα αλόγιστα χωρίς τη συμβουλή ειδικού.